Heurekasta otetaan suora videoyhteys avaruusaseman sisunauttiin

Timothy Kopra on vieraillut Heurekassa myös paikan päällä, tässä hän on median pyörityksessä tiedekeskuksen pihamaalla vuonna 2010. Ossi Kurki-Suonio / arkisto

Jussi Vehkasalo

Nasan astronauttiin, sukujuuriltaan suomalaiseen Timothy Kopraanotetaan suora videoyhteysVantaan tiedekeskus Heurekasta27. toukokuuta.

Kopra on parhaillaan kansainvälisellä avaruusemalla avaruudessa.

– Idea tapahtuman järjestämiseen tuli Tim Kopralta itseltään, kertoo Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski

Sisunautti-lempinimen saanut Kopra vieraili Heurekassa vuonna 2010 ja toivoi saavansa uudelleen yhteyden suomalaisiin tieteen ystäviin.

Nasan aikataulun vuoksi tapahtuma järjestetään perjantai-iltana 27. toukokuuta. Heurekan ovet avautuvat kello 20, ja kävijät voivat virittäytyä tunnelmaan tiedekeskuksen näyttelyissä ja planetaariossa.

Suomalaisia avaruusasiantuntijoita haastatellaan kello 21.45 alkaenja Kopran kanssa keskustellaan kello 22.30–23.

Yhteys avaruuteen otetaan Yhdysvalloista, ja sieltä välitetään linkki Heurekaan. Näin toimitaan siksi, että avaruusasema kiertää Maan 90 minuutissa, joten suoran yhteyden avulla voitaisiin saada korkeintaan kymmenisen minuutin keskustelu kerrallaan.

Kopraa on kutsuttu sisunautiksi hänen suomalaisten sukujuurtensa vuoksi. Hänen isoisänsä oli kotoisin Karjalan Valkjärveltä ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910.

Kopran isä puhui vielä sujuvaa suomea, mutta hän itse osaa vain muutaman sanan.

Hän on ollut avaruudessa aiemminkin, ja tällä kertaa hänellä on mukanaan erityisesine: Jean Sibelius -juhlaraha, jonka hän sai tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä

Kopra twiittasi hiljattain avaruudesta otetun kuvan Suomesta. Katso twiitti ja Niinistön vastaustäältä

Lisätietoa ennakkolipuista tilaisuuteen Heurekan nettisivulla

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu