Kesä on vetykioskien parasta aikaa – "moni valitsee mieluummin vedyn kuin hampurilaisen"

Voisi luulla, ettei lämmin lihapiirakka sopisi lämpimään kesäpäivään, mutta luulo on väärä. Kolme kesäkuukautta on Lappeenrannan kauppatorilla vetyjen ja atomien vilkkainta myyntiaikaa.

–Sää on meidän myynnin tekijä. Kun aurinko paistaa, ihmiset löytävät torille. Vaikka meidän takana on rakennustyömaa, ihmiset ilmestyvät paikalle joistakin koloista, kahvikioski Sirkka Peitsoman yrittäjäJasmiina Pyysingsanoo.

1960-luvulla syntynyt lappeenrantalainen perinneruoka pitää yhä pintansa. Kanta-asiakkaat ovat Pyysingin mukaan varttuneempaa väkeä mutta myös nuoret ovat löytäneet tuhdit lihapiirakat.

–Meillä käy paljon nuoria etenkin viikonloppuöisin. Aika moni valitsee mieluummin vedyn kuin hampurilaisen.

Lappeenrannankauppatorin tulevaisuudesta käydään vilkasta keskustelua. Tekninen lautakunta esitti maaliskuussa, että osa torista katetaan ja osa rakennetaan.

Jasmiina Pyysing sanoo, että torille on tehtävä jotakin.

–Näin ei voi jatkua. Muuten tori kuivuu seuraavan kymmenen vuoden aikana kokoon. En tiedä, onko kattaminen oikea ratkaisu, mutta ajatus, että meidän sesonkia pystyttäisiin pidentämään jollakin tapaa, on minusta kiinnostava.

–Vuodessa on aika monta muutakin kuukautta kuin kesä-, heinä- ja elokuu. Totta kai kanta-asiakkaat käyvät ympäri vuoden, mutta muuten olemme säiden armoilla.

Pyysingin mielestä torille pitäisi ainakin saada lasten leikkipaikka, jollainen satamassa on.

–Se toisi lapset tänne, ja lapset näkisivät, mikä tori on.

Vetyjäja atomeja myy Lappeenrannan kauppatorilla seitsemän kahvikioskia.

Kahvikioski Sirkka Peitsoma täytti sunnuntaina 49 vuotta. Ensi vuonna on luvassa 50-vuotisjuhlat.

Kioski on ollut samalla suvulla koko ajan.Sirkka Peitsomaavasi kioskin vuonna 1967. Vuonna 1989 toimintaa jatkoi hänen tyttärensäMarja-Liisa Pyysing Vuonna 2009 vetovastuu siirtyi anopilta miniälle.

–On monia sukuja, joissa jo ukki ja mummi ovat käyneet Peitsomalla ja nyt tänne tulevat lapset ja lapsenlapset, Jasmiina Pyysing kertoo.

–Sirkan resepteillä mennään, hän vakuuttaa.

Kahvikioskinpitäminen on Pyysingin mukaan maailman paras työ.

–Asiakkaat, jotka tulevat torille, tulevat tänne aina vapaaehtoisesti, ja heillä on aina hyvä mieli. Sen takia tämä on hyvä työympäristö. Täällä ei ole niin vakavaa, hän naurahtaa.

Kioskilla puhutaan Pyysingin mukaan kaikesta maan ja taivaan väliltä.

–Ei ole sellaista asiaa, josta vetykioskilla ei puhuttaisi, mutta yleensä puhutaan hyvällä mielellä. Vaikka asia olisi vakava, siitä puhutaan vähän pilke silmäkulmassa.

Pyysing ei suostu kertomaan, mistä kioskilla puhutaan juuri nyt. Se selviää vain tulemalla itse paikalle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut