HS: Isä ja vauva saavat jäädä – äiti ja kolmevuotias aiotaan karkottaa Suomesta

TURVAPAIKKA Lapsiasiavaltuutetun mukaan perheenyhdistämisestä ollaan tekemässä mahdotonta.

Helsingin vastaanottokeskuksesta sanotaan, että heidän asiakkaillaan ei ole tarvetta pyytää rahaa ohikulkijoilta. Johanna Erjonsalo

Mika M. Niskanen

Maahanmuuttovirasto on antanut käännytyspäätöksen Riihimäessä asuvan perheen äidille ja kolmevuotiaalle lapselle, vaikka perheen isälle on myönnettyturvapaikka ja pysyvä oleskelulupa, kertooHelsingin Sanomat.Perheessä on myös kolmen kuukauden ikäinenvauva, jota perheen äiti imettää.

Perheen äiti on hakenut oleskelulupaa kahdella tavalla: ensin perheenyhdistämistäja tämän jälkeen turvapaikkaa. Maahanmuuttovirasto antoi molempiin hakemuksiin kielteisen päätöksen.

Perheenyhdistäminen ei onnistunut, koska perheen tulot jäävät liian pieniksi. Perheen isä on tehnyt työtä ravintolan autonkuljettajana.

Maahanmuuttovirastoperustelee kielteistä päätöstä muun muassa sillä, että vaikka perheen isä onkin vaarassa Irakissa, sen arvion mukaan perheen äiti ja kolmevuotias lapsi eivätole.Päätöksessä korostetaan, että perhe on hankkinut lapsia, vaikka vanhemmat tiesivätoleskeluluvan saamisen olevan epävarmaa.

Perheenyhdistämisten ehtoja kiristävä lakiesitys on parhaillaan käsittelyjssä eduskunnassa. Järjestöt ja esimerkiksi lapsiasiavaltuutettu ovat kritisoineet suunniteltuja muutoksia.

LapsiasiavaltuutettuTuomas Kurttilasanoo lehdelle, että perheenyhdistämisestä ollaan tekemässä mahdotonta. Hänen mukaansa Suomi ei ota päätöksissään huomioon lasten etua.

Kurttila sanoo, että Suomessa ei enää toteutu Lasten oikeuksien sopimuksen yhdeksäs artikla, joka edellyttää ettei lasta eroteta vanhemmistaan, kuin poikkeustapauksissa.

Myös presidentti Tarja Halonen ottii uutiseen tuoreeltaan kantaa Twitterissä.

-Suomi ohoi! Perhe pitää yhteiskuntaa koossa - myös pakolaisen perhe, Halonen kirjoitti.

Suomi ohoi! Perhe pitää yhteiskuntaa koossa - myös pakolaisen perhe. — Tarja Halonen (@TarjaHalonen) 5. kesäkuuta 2016

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu