Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lihansyöntikö on taviksen pahin ilmastosynti? Tekniikan tohtorilta näpäytys

Tekniikan tohtori Kimmo Klemola kumoaa väitteen, että punaisen lihan syöminen olisi tavallisen ihmisen pahin teko ilmastolle.

Klemola muistuttaaHelsingin Sanomien mielipidepideosastossa, että nykyihminen tuottaa ylivoimaisesti eniten hiilidioksidipäästöjä lentäessään lomalle matkustajakoneella.

Klemola näpäyttääHelsingin seudun ympäristöpalveluita(HSY), josta on todettu, että tavallinen ihminen voi säästää ilmastoa tehokkaimmin vähentämällä juurilihansyöntiä.

– HSY on julkaissut vuosittain pääkaupunkiseudun ilmastoraportin. Jokaista pääkaupunkiseudun asukasta kohti laskettuna päästöiksi on saatu 4,7 hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Raportista puuttuvat kuitenkin lentoliikenteen päästöt, Klemola huomauttaa.

Klemolan mielestä kasvispainotteiseen ravintoon siirtyminen on hyvä asia. Ihmisiä ei pitäisi johtaa silti harhaan.

HSY:n raportista puuttuvat lentoliikenteen päästöt."

–Mikäli pelkästään Helsinki-Vantaan lähtevien lentojen päästöt lasketaan mukaan, asukaskohtaiset päästöt kasvavat lähes kahdeksaan tonniin – kasvua pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöihin tulee noin 70 prosenttia. Lapsiperheen Thaimaan-matka kuluttaa raakaöljyä saman verran kuin perheen auto usean vuoden aikana, Klemola muistuttaa.

Kotimaan-matkailu ei ole ollut viime vuosina nuoren sukupolven suosiossa, vaan sen sijaan lentämisestä on tullut muotia, kun lentämisen hinta on halventunut rajusti. Klemolan vinkki ympäristötietoiselle onkin vaihtaa ulkomaanmatka kotimaanmatkaan.

– Siitä hyötyvät sekä ympäristö että Suomen talous.