Tutkija: "Kahvi ja tupakka voivat pienentää Parkinson-riskiä"

Sumppi ei suinkaan ole aina pahasta. Leena Koivisto / arkisto

Jussi Vehkasalo

Runsas vapaa-ajan liikunta, kahvin juonti sekä tupakointi näyttävät pienentävän riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, havaittiin ETM Katri Sääksjärven tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Ruokavalion laatu tai yksittäiset ruoka-aineet eivät ennustaneet Parkinsonin taudin puhkeamista muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta: naisilla suurempi maidon kulutus voi lisätä riskiä sairastua Parkinsonin tautiin. Alkoholin kulutuksella ei ollut selkeää yhteyttä Parkinsonin tautiin.

Sääksjärven väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Parkinsonin taudin riskitekijöitä: ravitsemusta, elintapoja ja metabolisia tekijöitä. Tutkimusaineisto koostui Kelan ja THL:n Autoklinikka-tutkimuksiin vuosina 1966–1980 osallistuneista henkilöistä, joiden sairastumista Parkinsonin tautiin seurattiin terveyttä koskevien rekistereiden avulla usean vuosikymmenen ajan.

Tutkimuksessa lihavuus lisäsi riskiä sairastua Parkinsonin tautiin. Sen sijaan henkilöillä, joilla oli metabolinen oireyhtymä, sairastumisriski pieneni, mikä johtui pääasiassa kohonneista veren triglyseridi- ja paastoglukoosiarvoista.

Tutkimustulosten tulkinnassa on huomioitava, että Parkinsonin taudin syntymekanismeja ei tunneta.

– Jatkotutkimuksia tarvitaan sen vahvistamiseksi, voivatko elintavat ja metaboliset tekijät vaikuttaa taudin puhkeamiseen vai muuttavatko taudin alkuvaiheet käyttäytymistä ja metaboliaa ja siten aiheuttavat havaitut yhteydet. Havaittuihin yhteyksiin voivat vaikuttaa myös kuolemat muihin samojen riskitekijöiden aiheuttamiin tauteihin ennen kuin Parkinsonin tauti on ehtinyt syntyä, toteaa Sääksjärvi.

Koska Parkinsonin tautia ei pystytä parantamaan, tietoa Parkinsonin taudin ehkäisemiskeinoista tarvitaan. On oleellista tunnistaa etenkin sellaiset riskitekijät, joihin on mahdollista vaikuttaa.

– Tutkimusnäyttö on vielä riittämätöntä, jotta voitaisiin laatia suosituksia Parkinsonin taudin ehkäisemiseksi. Tutkimustuloksia voidaan kuitenkin hyödyntää kehitettäessä taudin syiden tutkimusta ja suunniteltaessa menetelmiä Parkinson taudin varhaiseksi tunnistamiseksi.

Sääksjärvi väittelee Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 16. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu