Bemaristi oli jyrätä lapset suojatiellä – valpas äiti esti katastrofin

Tämä suojatie Imatran Paajalassa ei ollut viime viikonloppuna nimensä veroinen. Tuija Horttanainen

Tuija Horttanainen

Jari Hämäläinentodisti viime sunnuntaina Imatran Paajalassa vaaratilannetta, jossa kaksi pikkulasta oli lähellä jäädä auton alle Pilvikujan risteyksen kohdalla olevalla suojatiellä.

Hämäläinen kertoo, että oranssin BMW E92 -auton kuljettaja ajoi silmämääräisesti arvioituna 80–90 kilometrin tuntivauhtia Paajalankadulla, missä nopeusrajoitus on 40 kilometriä tunnissa.

–Vain lasten seurassa olleen naishenkilön, oletettavasti heidän äitinsä, varoitushuuto ja vaatteisiin tarttuminen esti katastrofin. Bemarin kuljettaja ei tainnut vauhdinhurmassa kaasua polkiessaan huomata alle kouluikäisiä lapsia, jotka olivat juuri astumassa suojatielle.

Hämäläinen ei tuntenut naista tai lapsia. Kaaharin käytössä ollut ajokkikaan ei ollut tuttu.

Hämäläisellä itsellään on 4-vuotias poika ja viidennelle luokalle menevä tyttö.

–Tyttäreni on kertonut monista läheltä piti -tilanteista liikenteessä. Olen lapsilleni korostanut, että on oltava todella varovainen ja katsottava monta kertaa, ennen kuin tien ylittää. Siihen ei voi luottaa yhtään, että suojatiellä on turvassa.

–Etenkin tällä Pilvikujan kohdalla olevalla suojatiellä näkyvyys on hyvin rajoitettu.

Reippaatylinopeudet Paajalankadulla eivät Hämäläisen mukaan ole harvinaisuus.

–Reilua kuuttakymppiä ajetaan useinkin, mutta harvoin kaahaus on noin törkeää kuin viime viikonloppuna.

Hämäläinen pitää liikenneympäristöä Paajalassa turvattomana.

–Eniten hirvittää se, että koulumatkallaan valtaosa lapsista joutuu ylittämään Paajalankadun. Kun aamulla liikkeellä ovat samaan aikaan autoillaan töihin kiirehtijät ja kävellen liikkuvat pikkulapset, yhtälö on huono.

Paajalassa on paljon asukkaita, veronmaksajia, mutta verorahoille ei Hämäläisen mielestä tule toivotulle tavalla vastinetta.

–Jotain liikenneturvallisuuden parantamiseksi pitäisi tehdä. Yksi ehdotus voisi olla jaettu suojatie, missä olisi saareke keskellä. Se tekisi tien ylittämisestä muksuille turvallisempaa.

Imatrankaupungin kaupungininsinööriLassi Nurmipitää kaahaustapausta valitettavana. Paajalankadun liikenneturvallisuudesta ei ole tullut kaupungille valituksia.

–Tällä hetkellä suunnitelmia liikenneturvallisuuden parantamiseksi Paajalankadulla ei ole. Seuraamme kuitenkin tilannetta, ja kuntalaisten kannattaa ottaa yhteyttä, jos havaintoja vaaratilanteista on.

Keskisaarekkeella varustettua suojatietä ei Nurmen mukaan ole katsottu tarpeelliseksi.

–Yleensä sellainen tehdään paikkaan, missä liikennemäärät ovat suurempia. Toki jos tarvetta tulee, ratkaisu ei ole poissuljettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu