Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ramadan ei juuri vaikuta Joutsenon vastaanottokeskukseen – paastoajia alle puolet

Miehiä Pakistanista, Afganistanista, Bangladeshista ja Irakista on kokoontunut lämpimänä päivänä Imatran vastaanottokeskuksen eteen varjoon puiden siimekseen.

He kaikki viettävät ramadania, joten he paastoavat iltaan asti.

– Vaikeaa on, koska pitää olla juomatta ja syömättä 22 tuntia, Afganistanista tullut Yusuf myöntää.

Mutta täällä on helpompaa kuin kotimaassa, kun on niin kylmä sää, miehet miettivät noin 20 asteen lämmössä.

Imatran vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Arja Hakalisto kertoo, että ramadanilla ei ole ollut muita vaikutuksia vastaanottokeskuksen toimintaan kuin että ruokailuja on jouduttu järjestämään kello 23–24 ramadaniin osallistuville. Heitä on yli puolet vastaanottokeskuksen yli sadasta asukkaasta.

– Keittiöhenkilökunnan työaikoja on järjestetty uudestaan, Hakalisto kertoo. Lisäväkeä ei ole tarvittu.

Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen kertoo, että Joutsenon vastanottokeskuksessa on noin 70–80 paastoajaa. Ramadan ei ole erityisemmin vaikuttanut Joutsenon vastaanottokeskuksen päivärytmiin.

Jäppinen muistuttaa, että islaminuskoisista läheskään kaikki, kuten lapset, eivät paastoa ramadanin aikana. Joutsenossa on yhteensä noin 250 vastaanottokeskuksen asukasta, joten paastoajia on noin kolmannes.

Jäppinen kertoo, että vastaanottokeskuksen asukkailta on kysytty ennen ramadanin alkua, osallistuvatko he ramadan-ruokailuun vai normaaliin ruokailuun. Paastoajat voivat syödä vasta auringon laskettua. Heille on järjestetty hieman tukevampi illallinen myöhäisiltaan. Illallinen on samaa ruokaa kuin muilla päivällisellä.

Vastaanottokeskus ostaa ruokapalvelut ulkopuoliselta firmalta.

– Ramadan on ehkä tuonut muutoksia heidän työaikoihinsa, mutta en usko, että he ovat joutuneet ottamaan lisähenkilöstöä. Vastaanottokeskuksen ohjaajien työaikoihin on tehty hieman muutoksia.

Joutseno eroaa useimmista muista vastaanottokeskuksista siinä, että ruoka tulee talon puolesta. Suurimmassa osassa vastaanottokeskuksia asukkaat valmistavat ruuan itse. Vastaanottorahaa asukkaille annetaan vastaavasti ruoan sisältävissä keskuksissa alle yksi kolmasosa tavallisesta summasta eli noin 92 euroa kuukaudessa.

– Ramadan tuo meille hieman enemmän muutoksia kuin niissä vastaanottokeskuksissa, joissa ruoka tehdään itse.