Uusi ongelma taloyhtiöissä – Myrkyttömät ekomaalit päästävät homeen seiniin

Uuden seinämaalauksen eli muraalin sijoituspaikaksi on suunniteltu tätä valkoista seinää Hämeentien ja Päijänteentien kulmassa. Jussi Vehkasalo

Jari Pietiläinen

Suomalaistentaloyhtiöiden uudeksi riesaksion noussutseinähome. Yhä useampien rakennusten ulkopinnoilla kukkii nyt mustina pisteinä näkyvä homekasvusto.

Syypääksi ovat nousseet liian "tehottomat" ja ympäristöystävälliset maalit.

– Ongelma on lisääntynyt 2000-luvulla, sillä polttoaineista on poistunut rikki ja lyijy, mikä on parantanut ilmanlaatua. Samaan aikaan maaleista on jätetty pois myrkkyjä, jotka ovat aiemmin ehkäisseet kasvustojen syntymistä. Näiden positiivisten muutosten kääntöpuolena on home- ja leväkasvustojen lisääntyminen, valottaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä

Sokeva markkinoimaalaustarvikkeitajaerilaisiapintojen puhdistus- ja käsittelyaineita.

Hometta lisäävät myös pitkät sateiset syksyt ja leudot talvet. Otollisen kasvualustan muodostavat seiniin kertyvä lika, pöly ja saasteet. Koska kasvustot muodostuvat seinän pinnalle, ne voi poistaa pesemällä.

Moni talonomistaja uskoo kulahtaneen julkisivun olevan kuitenkin maalauksen tarpeessa ja ryhtyy turhaan maalausurakkaan.

– Mikäli talon maalipinta on ehjä eikä hilseile, sitä ei tarvitse maalata. Huoltopesu riittää puhdistamaan likaantuneet ulkoseinät. Seinäpinnat pitää joka tapauksessa puhdistaa ensin, jos ne aikoo maalata,Markku Kärppä muistuttaa.

– Kun likaiselle pinnalle vetää päälle maalin, kasvustot tulevat siitä ärhäkämmin läpi, jolloin työ menee hukkaan. Pesun jälkeen voi rauhassa todeta, onko enää tarvetta maalaukselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu