Euro vai viisi? Näin annat tippiä oikein lomakohteessasi

Suomalaisille juomarahan antaminen on hankala paikka. Meillä sitä ei harrasteta, mutta entäpä lomakohteessa? Olenko moukka, jos jätän tippiä, vai vielä pahempi moukka ellen jätä?

Kroatia on erittäin suosittu lomamaa. Tässä ravintolassa tarjoilija jopa ruotii kalan asiakkaalle, joten on fiksua jättää hänelle 10 prosentin tippi. Tiina Vahtera

Tiina Vahtera

Yhdysvalloissa on oma erikoinen tippauskulttuurinsa, joka on hyvä opetella etukäteen.

Näillä neuvoilla pärjäät suosituimmissa lomamaissa:

Kreikka

Kreikassa on edelleen vaikeat taloudelliset ajat, ja jos olet tyytyväinen palveluun, voit aina antaa hieman juomarahaa.Huonesiivooja: Noin yksi euro/henkilö/yö.Piccolo: Noin yksi euro/laukku. Kantajapalvelua on tosin harvoissa hotelleissa Ateenan ulkopuolella.Tarjoilija: Noin 10 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta, vaikka laskussa onkin usein mukana ”service charge”.Taksinkuljettaja: Taksamittaria käytetään harvoin, joten matkan hinta kannattaa sopia etukäteen. Taksilla kulkeminen on suhteellisen kallista Kreikassa ja pidemmillä matkoilla pyöristetään loppusumma yleensä ylöspäin. Muuten juomarahaa ei odoteta.Kampaaja/parturi: Juomarahaa ei yleensä jätetä.

Italia

Huonesiivooja: 1 –2 euroa/henkilö/yö.Piccolo: 1 –2 euroa/laukku.Tarjoilija: 20 prosentin palvelumaksu on lisätty laskuun. Jos oleterityisen tyytyväinen ruokaan ja palveluun, voit antaa muutaman euron ylimääräistä.Taksinkuljettaja: Juomarahaa ei odoteta.Kampaaja/parturi: Juomarahaa ei yleensä jätetä.Huoltoasemilla annetaan 1 –2 euroa juomarahaa palveluksista, esim. tuulilasin pyyhkimisestä tai ilmanpaineen tarkistamisesta.

Kroatia

Valuutta: Kroatian kuna (HRK). 1 €= 7,5 HRK.

Kroatialaiset itse eivät ole tottuneet antamaan juomarahaa.Huonesiivooja: Jos olettyytyväinen, voit antaa tippiänoin 100 kunaa/henkilö/viikko.Piccolo: 10 –20 kunaa/laukku.Tarjoilija: 5 –10 prosenttia laskun loppusummasta. Juomarahaa kannattaa antaa käteisenä, koska luottokorttien käyttö ei ole Kroatiassa yhtä yleistä kuin muissa Euroopan maissa.Taksinkuljettaja: Juomarahaa ei yleensä jätetä.Kampaaja/parturi: 10 kunaa.Espanja+Kanariansaaret

Espanjalaiset itse antavat yhä vähemmän tippiä.

Huonesiivooja: Noin 5 euroa/henkilö/viikko.Piccolo: Noin yksi euro/laukku.Tarjoilija: On aina tapana antaa muutama euro juomarahaa.Taksinkuljettaja: Juomarahaa ei yleensä jätetä.Kampaaja/parturi: 1 –2 euroa.

Ranska

Palvelumaksu on yleensä sisällytetty aina hintaan.Huonesiivooja:Tippiä ei yleensä jätetä, ellet ole saanuterityisen hyvää palvelua.Piccolo: 1 –2 euroa/laukku riippuen hotellin tasosta.Tarjoilija: Lain mukaan laskun loppusummaan on aina lisätty 15 prosentin palvelumaksu. Jos olet ollut palveluun tyytyväinen, voit antaa 1 –2 euroa ylimääräistä.Taksinkuljettaja: Enintään yksi euro tai summan voi pyöristää seuraavaan euroon.Kampaaja/parturi: 1 –2 euroa.Turkki

Valuutta: Turkin liira (TRY). 1 €= 3TRY.

Tippiä ei anneta automaattisesti, vaan sen antaminen perustuu hyvään palveluun tai hyvään ruokaan.

Piccolo: 2–3 liiraa per laukku. Laukunkantajat eivät ole yleisiä hotelleissa.Tarjoilija: Lounasravintoloissa on tapana pyöristää laskun loppusumma ylöspäin tai jättää noin 5 prosenttia juomarahaa. Illallisravintoloissa voit antaa juomarahaa 10–15 prosenttia laskun loppusummasta.Taksinkuljettaja: Takseilla on yleensä kiinteät hinnat. Hinnasta on hyvä sopia ennen matkan alkua. Tippiävoi antaa kaupunkiajossa 2–3 liiraa.Kampaaja: Juomarahaa annetaan varsinkin silloin kun on ollut isommassa hiuskäsittelyssä.

Bulgaria

Valuutta: Bulgarian leva (BGN) 1 BGN = 0,55 €.

Palvelu Bulgariassa on tullut koko ajan paremmaksi – syynä voivat olla juomarahat, joita palveluammateissa olevat henkilöt odottavat saavansa.

Huonesiivooja: Noin 20 levaa/henkilö/viikko. Piccolo:Noin yksi leva/laukku. Tarjoilija: 5 –10 prosenttia laskun loppusummasta, jos juomarahat eivät ole summassa mukana. Muutoin pyöristetään ylöspäin. Taksinkuljettaja: Yksi tai kaksi levaa, mutta muista tinkiä kuljetuksen hinta etukäteen. Kampaaja/parturi: Loppusummaa pyöristetään ylöspäin.

Kypros

Kypros on moderni EU-maa ja palvelualoilla on hyvät palkat. Juomaraha otetaan kuitenkin mielellään vastaan hyvin tehdystä työstä.

Huonesiivooja: 5–10euroa/henkilö/viikko. Piccolo: 1–2 euroa/laukku. Kantajia näkee kuitenkin harvoin Kyproksen hotelleissa. Tarjoilija: 5–10 prosenttia laskun loppusummasta, jos olettyytyväinen palveluun. Taksinkuljettaja: Useimmissa takseissa on taksamittari tai sitten kuljettajalle maksetaan etukäteen sovittu hinta. Juomarahaa ei ole tapana jättää. Kampaaja/parturi: Yleensä ei makseta juomarahaa.

Iso-Britannia

Valuutta: Englannin punta (GBP). 1 GBP=1,25 €(Brexit-äänestyksen jälkeen).

Suurkaupungeissa ollaan varovaisia juomarahan kanssa. Pubeissa on epätavallista antaa tippiä, vaikka se otetaankin mielellään vastaan.

Huonesiivooja: Noin yksi punta/yö. Piccolo: Kaksi puntaa/laukku. Tarjoilija: Jos laskun loppusummaan ei ole lisätty palvelumaksua, annetaan juomarahaa n. 10 prosenttia. Kaikilla työntekijöillä palvelualoilla on nykyään vähintään 7,20 punnan tuntipalkka. Taksinkuljettaja: 10 prosenttia. Kampaaja/parturi: Yleensä juomarahaa ei anneta.

Portugali+Madeira+Azorit

Palvelualalla odotetaan yleisesti pientä juomarahaa. Huonesiivooja: Noin 5 euroa/henkilö/viikko. Piccolo: 0,5 euroa/laukku. Tarjoilija: Turistialueilla ravintoloissa odotetaan 5–10 prosentin juomarahaa. Taksinkuljettaja: Summa pyöristetään ylöspäin. Kampaaja/parturi: Noin yksi euro.

Yhdysvallat

Valuutta: Yhdysvaltain dollari (USD) 1 USD=0,95 €.

Joissakin osavaltioissa on palvelualoilla 7 dollarin minimituntipalkka, ja tällöin juomaraha on oleellinen osa palkkaa. Sen sijaan esim. New Yorkissa minimituntipalkka on 15 dollaria. Itsepalveluravintoloissa ei ole tapana antaa juomarahaa.

Huonesiivooja: 2 –3 dollaria/henkilö/viikko. Piccolo: 1 –2 dollaria/laukku. Joslaukut ovat hyvin painavia, annetaan juomarahaa hieman enemmän. Tarjoilija: Kaikki odottavat juomarahaa. 10 prosenttiatarkoittaasitä, että ei ole ollut tyytyväinen. 15–20 prosentin juomaraha kertoo, että palvelu on ollut OK kun taas 20–25 prosentin juomaraha ilmaisee, että palveluun on oltu erittäin tyytyväisiä Suurkaupungeissa 20 prosentin tippiä pidetään hyvänä. Hyvä ja yksinkertainen tapa antaa riittävästi tippiä on tuplata laskussa oleva verojen summa, jolloin tipin suuruus on noin 18 prosenttia. Baarimikko odottaa saavansa 1 –2 dollaria per drinkki. Taksinkuljettaja: 10 –15 prosenttia palvelun tasosta riippuen. New Yorkissa voi kuitenkin nykyään antaa sen suuruisen tipin kun haluaa, jos maksaa kortilla. Muista, että kun ajattaksilla esim. lentokentältä New Yorkin keskustaan, saattaa taksimaksun loppusummaan tulla tullimaksuja (tunneli- ja siltamaksuja) jopa 9 dollaria. Matkalaukuista on tapana antaa kuljettajalle yksi dollari per laukku. Kampaaja/parturi: 15 –20 prosenttia.

Muista nämäkin:

Viro

Virossa tipataan satunnaisesti, ja jos juomarahaa haluaa antaa, sopiva summa on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta.

Venäjä

Valuutta Venäjän rupla (RUB). 1 RUB= 55 €.

Kantajille maksetaan 90 ruplaa, huonesiivojalle vähintään 60 ruplaa/päivä.Venäjällä jätetään tippiä 10 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta, ja pois lähdettäessä narikan työntekijälle annetaan 50 ruplaa.

Thaimaa

Valuutta Thaimaanbaht (THB). 1 €= 35 THB.

Kantajille maksetaan 20 bahtia/laukku, huonesiivoojille 100 bahtia/viikko. On tärkeää, ettei tipin antamisesta teesuurta numeroa. Sen tulee tapahtua huomaamattomasti.

Thaimaassa palvelumaksu sisältyy ravintolalaskuun, mutta tippiä kuuluu jättää silti noin 40 bahtia, hienommissa ravintoloissa 5 –10prosenttia laskun loppusummasta.

Baaritiskillä ei anneta tippiä, mutta takseissa laskun loppusumma pyöristetään.

Lähde Tjäreborg ja www.matkaopas.info

Älä mokaa

Japanissa juomarahan antamista pidetään suoranaisena loukkauksena.

Kiinassa tarjoilijat saattavat kieltäytyä juomarahasta.

Tanskassa voi noudattaa samanlaista periaatetta kuin Suomessa, eli toimia sen mukaan, mikä tuntuu itsestä tilanteeseen sopivalta.

Arabiemiraateissa, Etelä-Koreassaja Malesiassa eiole tapanajättää juomarahaa.

Lähde: www.matkaopas.info

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu