Eläinlääkäri muistuttaa: vegaaninen ruokavalio voi olla lemmikille vaarallinen

Eläinlääkäri Satu Pulkkinen muistuttaa, ettei koira ole kasvissyöjä. Kuva: Evidensia Eläinlääkäripalvelut. Evidensia Eläinlääkäripalvelut

Riina Haapala

Lemmikkien ruokinnassa näkyvät yhä useammin erilaiset trendit.

Evidensia Univet ja Animagi Lappeenrannan eläinlääkäri Satu Pulkkinen kertoo, että ihmisten halu syödä lisäaineetonta ja luonnonmukaisempaa ruokaa näkyy myös lemmikkien ruokavaliossa.

– Ruokinnassa on viime vuosina näkynyt lisääntyvässä määrin omistajien halu ruokkia lemmikki mahdollisimman luonnonmukaista ja vähän lisäaineita sisältävistä raaka-aineista valmistetulla ruoalla, Pulkkinen kertoo.

Esimerkiksi barffaus on ollut viime vuosina suosittu ilmiö. Barf tulee sanoinsta bones and raw food eli koiralle syötetään lihaa ja luita.

Yle uutisoi kesäkuun alussa lemmikeistä, joille syötetään vegaaniruokaa.

Ylen haastattelema Kainuun ammattiopiston eläintenhoitajaopettaja Teija Viljanmaa kertoo, että omistajan ideologia voi vaikuttaa lemmikin ruokavalioon. ”Osa omistajista haluaa lähteä koiran kautta toteuttamaan omaa aatteellista tai eettistä ajatteluaan. Joskus koiraa syötetään vegaanilla ruokavaliolla, koska omistaja itse on vegaani”, Viljanmaa sanoo Ylelle.

Satu Pulkkinen kertoo, ettei hän ole klinikalla törmännyt vegaania ruokaa syöviin lemmikeihin.

– Ainakin meidän klinikan asiakkaat tuntuvat olevan hyvin perillä siitä, millaista ruokaa esimerkiksi perheen koiralle tai kissalle annetaan.

Myöskään Imatran Eläinklinikalla vain vegaania ruokaa syöviin lemmikeihin ei ole törmätty.

Pulkkinen muistuttaa, että vain kasvikunnan tuotteisiin perustuva ruokavalio voi olla lemmikille vaarallinen.

– Seka- tai lihansyöjälemmikille tarjottava pelkkä kasvisruoka ei sisällä riittävästi kaikkia lemmikin tarvitsemia vitamiineja, hivennäisaineita eikä aminohappoja, joten seurauksena voi lemmikille tulla vakavia puutostauteja ja terveyshaittoja.

Pulkkisen mukaan koiran ja kissan ruokavalion tulee turvata riittävä energian ja ravintoaineiden saanti.

– Jos haluaa syöttää lemmikilleen vain kasvisruokaa, tulee hankkia lemmikiksi ainoastaan kasvikunnan tuotteita syövä eläin kuten esimerkiksi kani, Pulkkinen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut