Katso isompi kuvaGalleria Cafeteriasta halllinnoidaan kauppakeskuksen vessoja ja Vessapassia näyttämällä ovi invavessaan avataan. Kuvassa Miia (oik.) ja Annemari. Riina Haapala
Vessapassia tunnetaan Lappeenrannassa melko hyvin. Tietoa siitä, kuinka moni yritys Vessapassi-tarran on ottanut käyttöön, ei kuitenkaan ole.
Crohn ja Colitis ry:n viestintäpäällikkö Jonna Nurminen kertoo, että tietoisuus on jatkuvasti lisääntynyt.
–Vapaaehtoiset ovat tehneet siellä hyvää työtä. He käyvät paikallisia yrityksiä läpi ja kertovat tästä, Nurminen sanoo.
Vessapassi on Crohn ja Colitis ry:n jäsenetu. Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus ovat tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD), joiden oireisiin kuuluu jatkuva tarve käydä vessassa. Vessapassin tarkoitus on helpottaa suolistosairaiden pääsyä lähimpään vessaan kuten inva-vessaan, henkilökunnan vessaan tai veloituksetta maksullisiin vessoihin.
–Vessapassilla pyritään siihen, että kun sitä näyttää, pääsee ilmaiseksi vessaan. Siinä ei ehdi kolikoita kerätä tai rahaa vaihtaa.
Nurmisen mukaan IBD:tä sairastavat saavat monesti paheksuvia katseita mennessään esimerkiksi invavessaan.
–Tämä on ihan yleistä. IBD on invalidisoiva sairaus ja se tarkoittaa, että myös vessapassilaisilla on oikeus mennä.
–Kyllähän se aiheuttaa pitkiä katseita tai jotkut voivat jopa huudella tai puhua ystävälleen kovaa, että vessapassilainen kuulee. Sehän on vain ihmisen tietämättömyyttä.
Nurminen kertoo, että moni saattaa jäädä näyttämään Vessapassia ja kertomaan sairaudesta, joka aiheuttaa tarpeen ohittaa vessajonossa.
Yritykset voivat ottaa käyttöön vessapassi-tarran, joka toimii merkkinä siitä, että Vessapassilla ovet WC:hen ovat avoinna. Nurminen kuitenkin tietää, etteivät kaikki esimerkiksi pienyrittäjät pysty sitä tekemään.
–Jos on yksin töissä ja vessat vaikka kellarissa. Ei pysty näyttämään, missä vessa on, kun pitäisi jättää liike.