Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa voi syksystä 2017 lähtien opiskella sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon diplomi-insinööriksi. Tutkinto kouluttaa tulevaisuuden palvelujärjestelmän asiantuntijoita perehdyttämällä konkreettisesti sote-palveluiden arkeen, tuotantojärjestelmiin ja tulevaisuuden trendeihin.
Kaksivuotisessa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon DI-ohjelmassa yhdistetään talouden, tietotekniikan ja johtamisen opintoja, ja sovelletaan niitä konkreettisesti sote-palvelujärjestelmän haasteiden ratkaisemiseen.
Koulutusohjelmasta vastaavan tutkijaopettaja Jouni Koivuniemen mukaan LUT:n tutkinnossa koulutetaan tulevaisuuden ratkaisujen tuottajia ja uudistajia.
– Sote-kentän haasteet ovat laajasti tunnettuja. Toimintakenttä muuttuu radikaalisti, halusimmepa tai emme. Haasteet on pidettävä mielessä, mutta tärkeämpää on kehittää uusia ratkaisuja. Emme opeta tämän päivän sote-maailman rutiineja vaan koulutamme osaajia tulevaisuuden sote-ratkaisuihin.
Vastaavaa tutkintokokonaisuutta ei Koivunimen mukaan ole muualla Suomessa.
– LUT:n sote-DI on opetussisältöjen ja ohjelman toteutustavan yhdistelmän osalta varsin erityyppinen tutkintopohja kuin muissa vastaavissa tutkinnoissa, etenkin Suomessa. Tutkintoa suunniteltaessa on sovellettu oppeja maailman parhailta yliopistoilta, joissa koulutetaan sote-alan diplomi-insinöörejä, kuten Johns Hopkinsin yliopisto Yhdysvalloissa.
Opinnot tulevat muodostumaan neljästä kokonaisuudesta. Opintojen selkärankana toimivat tuotantotalouden opinnot.
Toisessa opintokokonaisuudessa hyödynnetään sote-ammattilaisia, jotka kouluttavat sote-kentän haasteisiin ja teemoihin. Kolmas opintokokonaisuus keskittyy hyvinvointi- ja terveysteknologiaan, ja erityisesti niihin liittyvään tietotekniikkaan. Keskiössä on digitalisaatio ja sen tuomat muutokset toimintaprosesseissa, ohjelmistoliiketoiminnassa sekä palveluiden tuotannossa ja kuluttamisessa. Neljännessä kokonaisuudessa koulutetaan ymmärtämään monimutkaisten palvelukokonaisuuksien ja -järjestelmien rakentamista kokonaisuutena sekä perehdytetään palveluliiketoiminnan mahdollisuuksiin. Kaikki tämä tehdään yhteistyössä johtavien palvelu- ja teknologiayritysten ja julkisten organisaatioiden kanssa.