Miksi Lappeenrantaan ei ole saatu uusia tapahtumia? – Jorma Kallio: "Pieni viranhaltijaporukka teki virheen"

Tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio sanoo, että Lappeenrannan kaupunki teki virheen lopettaessaan kulttuuritoimiston. – Kun kulttuuritoimisto lopetettiin, kuviteltiin, että tapahtumat siirtyvät ulkopuolisille toimijoille, joita vain koordinoidaan. Se ei toteutunut, hän sanoo. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelut on joutunut kritiikin kohteeksi.

Tapahtumapalvelut perustettiin puolitoista vuotta sitten. Sen yhtenä tehtävänä on haalia Lappeenrantaan lisää tapahtumia.

Lappeenrannan Uutisten saamien tietojen mukaan muun muassa useat luottamushenkilöt ovat ihmetelleet, mitä tapahtumapalvelut on saanut aikaan.

Ihmettelyjä alkoi kuulua sen jälkeen, kun Lappeenrannan Uutiset nosti asian esiin pääkirjoituksessaan 24. elokuuta.

Lappeenrannan tapahtumapalveluita vetää tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio Hän on yksikön ainoa työntekijä.

Kallio myöntää, etteivät tavoitteet ole toteutuneet.

–Olemme säntäilleet palokuntaorganisaation kaltaisesti sinne, missä suurin roihu aina palaa. Tavoitteet eivät ole lähteneet toteutumaan toivomallani tavalla. Syy on selvä: Tapahtumapalveluiden rooli on selkiytymätön ja organisaatio on riittämätön odotuksiin nähden.

Kallion mielestä kaupunki teki virheen lopettaessaan kulttuuritoimiston.

–Kun kulttuuritoimisto lopetettiin, kuviteltiin, että tapahtumat siirtyvät ulkopuolisille toimijoille, joita vain koordinoidaan. Se ei toteutunut. Meille kasattiin enemmän tapahtumia kuin kulttuuritoimistolla konsanaan oli. Lisäksi meiltä vietiin pois sekin vähäinen väki, joka kulttuuritoimistolla oli käytettävissään.

Tapahtumapalvelut tuottaa muun muassa Vanhan kaupungin päivät, Kitara soi -festivaalin, Sataman valot, Joulukadun ja 80 kesäkonserttia.

Viimeksi tapahtumakoordinaattorin syliin kaatuivat kaikki kaupungin viralliset juhlat Talvisodan päättymisen muistojuhlasta Uudenvuodenjuhlaan.

–Se sitoo aika paljon toimintaa.

–Uudistuksen valmistelu oli riittämätöntä, eikä uudistusta mietitty loppuun asti. Olen todella harmissani siitä, että se osaaminen, joka kulttuuritoimistolle oli vuosien saatossa hankittu, hukattiin ja hävitettiin.

Kallion mukaan virheet tehtiin virkamiestasolla.

–Luottamushenkilöt eivät mielestäni osallistuneet muutoksen valmisteluun. Tämä oli pienen viranhaltijaporukan valmistelema hanke lakkauttaa kulttuuritoimisto ja siirtää tapahtumatoiminta viestintä- ja markkinointiyksikköön.

Kallio toivoo, että tapahtumapalveluiden rooli mietitään uudestaan.

–Tämä vaatisi isomman pohdinnan, mitä tapahtumatoiminnalta yleensä halutaan ja mitä siihen ollaan valmiita panostamaan.

Kallion mielestä mallia voitaisiin ottaa esimerkiksi Lahdesta tai Tampereelta.

– Siellä on perustettu ihan tapahtumatoimistot, joissa on enemmän resursseja. Siellä on tapahtumajohtajan lisäksi tiedottajat, tuottajat ja koordinaattorit.

Tapahtumapalveluiden vaikeuksista huolimatta Lappeenrannassa tapahtuu Kallion mielestä paljon.

–Lappeenrannassa on runsaasti tapahtumia. Kesällä 2016 kävijöitä tapahtumissa on ollut reilut 280000 henkeä, ja erityisen ilahduttavia ovat olleet koko perheelle hienoja hetkiä tarjonneet liikunta- ja urheilutapahtumat.

Tästä on kyse

Lappeenrannan kaupunki perusti puolitoista vuotta sitten tapahtumapalvelut-nimisen yksikön, jonka yhtenä tavoitteena on haalia Lappeenrantaan lisää tapahtumia.

Nyt yksikköä on kritisoitu siitä, ettei uusia tapahtumia ole tullut.

Yksikön ainoa työntekijä on tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio Hän myöntää, ettei tavoite ole toteutunut.

Syynä on Kallion mukaan se, että kaupunki kaatoi yksikön syliin kymmeniä olemassa olevia tapahtumia mutta vei siltä työntekijät.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut