Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sexpo ryöpyttää rajusti professoria – "Mitä sanot peniksensä menettäneelle pojalle?"

Seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijana profiloitunut Sexpo-säätiö antaa kovaa kritiikkiä Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaalle

Sexpon väki on tuohtunut Hallamaan esiintymiseen viime tiistaina Yle Fem- kanavan Spotlight-ohjelmassa. Ohjelmassa käsiteltiin poikien sukuelinten silpomista eli ympärileikkausta.

– Rinnastitte ohjelmassa aikuisten henkilöiden ottamat tatuoinnit ja lävistykset lapselle tehtävään rituaaliseen silpomiseen. Esititte silpomisen oikeutuksena sen, että näin lapsi liitetään vanhempiensa yhteisöön, palautti Sexpo-säätiö suomalaisten mieliin tänään julkistetussa avoimessa kirjeessään.

Sexpo kritisoi Hallamaan puheesta puuttumaan jäänyttä eettistä seikkaa, joka erottaa hänen rinnastamansa tapaukset toisistaan.

– Aikuinen henkilö, joka päättää ottaa tatuoinnin tai lävistyksen, tekee päätöksensä vapaaehtoisesti osana itse valitsemaansa elämäntapaa tai yhteisöä. Sen sijaan lapsi, jonka kehosta leikataan osa pois, ei tee päätöstä itse eikä vapaaehtoisesti, Sexpo muistuttaa.

– Lapsi on kyvytön antamaan suostumustaan tai puolustautumaan leikkausta vastaan ja hän joutuu kantamaan sen seurauksia koko elämänsä ajan.

Säätiö muistuttaa, että Hallamaa toimii Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan eli ETENEn puheenjohtajana.

ETENE on ottanut kantaa intersukupuolisten lasten suojelemiseksi lääketieteellisesti tarpeettomalta, kosmeettiselta sukuelinkirurgialta. Lisäksi ETENE on sitoutunut lääketiedettä ja bioetiikkaa koskevaan ihmisoikeussopimukseen, jossa kielletään terveen kudoksen poistaminen potilaalta ilman tämän antamaa suostumusta, mikäli siitä ei ole välitöntä hyötyä.

– Rinnastaessanne lapsen sukuelinten silpomisen eettisesti ongelmattomiin tekoihin laiminlyötte velvollisuutenne ETENE:n puheenjohtajana ja sivuutatte sekä terveys- ja sosiaalialan että lääkärin etiikan, sivaltaa Sexpo Hallamaata.

– Esittäessänne yhteisöön liittämisen oikeutuksena silpomiselle, vaarannatte lukuisien lasten terveyden ja kehollisen koskemattomuuden. Lisäksi kiellätte lapsilta oikeuden päättää itse omasta suhteestaan vanhempiensa yhteisöön, kun he ovat siihen riittävän kypsiä.

Sexpon väki ihmettelee myös sitä, miten Hallamaa voi toimia ETENE:n puheenjohtajana hyväksyen samalla lapsiin kohdistetun rituaalisen silpomisen.

– Mitä sanotte pojille ja miehille, jotka ovat menettäneet peniksensä tai muuten vammautuneet silpomisen seurauksena? Mitä sanotte miehelle, joka ei halua olla vanhempiensa yhteisön jäsen, vaikka hänet liitettiin siihen lapsena väkivallalla, jonka merkkejä hän kantaa yhä kehossaan? Mitä sanotte miehelle, joka vihaa vanhempiaan ja lääkäreitä hänelle tehdyn silpomisen takia? Sexpon väki tykittää.

Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen, säätiön hallituksen puheenjohtaja J. Tuomas Harviainen ja Genital Autonomy Finlandin puheenjohtaja Tiina Vilponen