Paljasti Pirkka- ja Rainbow-mehujen karun taustan – tutkijalle tuli vankeutta

Tutkija ja ihmisoikeusaktivisti Andy Hall on tuomittu Thaimaassa kolmen vuoden vankeuteen. Tuomion syynä olivat Hallin paljastukset paikallisen ananasmehutehtaan epäeetteisen toiminnan paljastamisesta. Kuvakaappaus YouTubesta

Jari Pietiläinen

Etelä-Bangkokin rikostuomioistuin on tänään todennut Finnwatchin tutkijan Andy Hallin syylliseksi ananasmehutehdas Natural Fruitin nostamassa oikeusjutussa. Tehtaalla on valmistettu muun muassa Pirkka- ja Rainbow-mehuissa käytettyä tiivistettä.

S-ryhmä on suhtautunut oikeudenkäyntiin vakavasti ja sillä oli oikeudenkäynnissä oma todistaja, joka puolusti Andy Hallia.

Hall tuomittiin kuitenkin neljän vuoden vankeusrangaistukseen ja 200 000 bahtin eli noin 5 100 euron sakkoihin. Tuomiota kuitenkin lievennettiin kolmeen vuoteen vankeutta ja 150 000 bahtiin eli 3 800 euroon sakkoja. Lieventämisen perusteena oli se, että Hall on ihmisoikeuspuolustaja ja on toiminut "yleisen hyvän edistämiseksi".

Hall valittaa tuomiosta Vankeusrangaistus on ehdonalainen kahden vuoden ajan, jonka jälkeen tuomio raukeaa jos Hall ei syyllisty enää vastaaviin tekoihin.

– Olemme järkyttyneitä oikeuden päätöksestä emmekä osanneet odottaa sitä oikeudessa esitettyjen todisteiden valossa. Tämä on surullinen päivä ihmisoikeuksille ja sananvapaudelle Thaimaassa, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala

Finnwatch odottaa parhaillaan tarkempaa analyysia tänään annetusta oikeuden päätöksestä ja jatkaa Andy Hallin tukemista oikeustaistelussa.

Ananasmehutehdas Natural Fruit on käynnistänyt kaikkiaan neljä oikeusjuttua Andy Hallia vastaan Finnwatchin vuonna 2013 julkaisemaan kaupan oman merkin tuotteiden vastuullisuutta tarkastelleeseen raporttiin liittyen.

Finnwatch julkisti vuonna2013 selvityksensä, josta kävi ilmi, että Natural Fruit -tehtaan työntekijät saavat laittoman alhaista palkkaa, joutuvat tekemään ylitöitä jopa 5–10 tuntia päivässä, ja heiltä estetään esimerkiksi tauot ja wc-käynnit. Monet työntekijöistä ovat paperittomia siirtolaisia, ja joukossa on myös alaikäisiä lapsia.

Selvityksen tavoitteena oli tarkastella, miten eettisiä suomalaisten kauppaketjujen omat tuotteet ovat. Natural Fruit -tehtaassa valmistettua ananasmehutiivistettä on käyttänyt Suomessa Vip-Juicemaker, jonka valmistamia mehuja myydään Pirkka-, Eldorado- ja Rainbow-tuotemerkeillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu