"Rasistiset rikollisryhmät ovat järjestäytynyttä rikollisuutta" – Lindström väläyttää kieltoa

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sanoo tuomitsevan jyrkästi väkivaltaisen ja rasistisen ääritoiminnan.

Lindströmin mukaan ääritoimintaan voidaan puuttua jo nykyisen lainsäädännön pohjalta. Ministerin mukaan kuitenkin myös lakimuutokset ovat mahdollisia.

– Asema-aukion tapahtumien johdosta on syytä pikaisesti tarkastella, onko tarpeita tarkentaa lainsäädäntöä joiltakin osin, etenkin jos sen tulkinnoissa on epäselvyyttä, Lindström toteaa tiedotteessa.

Uusnatsistisen Suomen Vastarintaliike -liikkeen (SV) jäsentä epäillään kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä Helsingin Asema-aukiolla.

Lindström ei ota suoraakantaa kuolemantapaukseen taiSVL:n toimintaan. Hän katsoo, että asian selvittäminen kuuluu poliisille ja oikeuslaitokselle eikä ministeri voi siihen suoraan puuttua.

Viranomaiset pohtivat SVL:n kieltämistä jo 2013, kun liikkeen jäsen syyllistyi puukotukseen Jyväskylän kirjastossa. Tuolloin liikkeen kieltämiselle ei nähty perusteita.

Lindström painottaa, että "olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja toimiva yhdistys", kuten avoimesti rasistinen järjestö, voidaan jo nykylain nojalla määrätä lakkautettavaksi.

– Näin voidaan tehdä riippumatta siitä, onko yhdistys rekisteröity. Näin lakkautetun yhdistyksen toiminnan jatkaminen on rangaistavaa, Lindström toteaa.

Lindström humauttaa, että Suomessa on kokoontumis- ja liikkumisvapaus, mutta sekä rasistinen, uhkaava että väkivaltainen toiminta on säädetty rangaistavaksi.

– Perustuslaissa on turvattu myös sananvapaus, mutta rasistiset ilmaisut eivät ansaitse sananvapauden suojaa, oikeusministeri sanoo. Rikoslaissa on säädetty rangaistavaksi myös järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistuminen.

Lindströmin mukaan järjestäytyneen rikollisryhmän määritelmä kattaa myös rasistiset rikollisryhmät, jotka toimivat tehdäkseen rasistisia kiihottamisrikoksia.

– Kysymys on otettu nimenomaisesti huomioon rangaistussäännöstä säädettäessä.

Lindström muistuttaa, että myös yleisen järjestyksen häiritseminen esimerkiksi toistuvilla uhkaavilla eleillä, suullisella uhkailulla tai muulla pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä on säädetty rangaistavaksi järjestyslaissa.

– Kaikenlainen konkreettinen väkivalta, uhkaukset ja niihin osallistuminen on rangaistavaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut