Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

65 000 kondomia jaetaan 14-vuotiaille – "Uskon, että käytän ite, kun on sen aika"

Kaikille Suomen 8.-luokkalaisille jaetaan kouluissa kondomi sekä tietovihkonen ehkäisyn tärkeydestä, kertoo Väestöliitto.

Ehkäisy on koululaisille edelleen arka aihe. Siksi Väestöliiton uusi Kumita-kampanja puhuu siitä myönteisessä sävyssä.

Kondomit jaetaan nuorille joko terveystarkastuksessa tai terveystiedon tunnilla.

Samassa yhteydessä nuorille voidaan antaa yksilöllistä tukea oman seksuaalisuutensa käsittelyssä.

Yläkoulun terveydenhoitajat arvostavatkin sitä, että Kumita-kondomin jakaminen madaltaa kynnystä antaa seksuaalikasvatusta.

–Kondomin antaminen on laajempi juttu kuin ajatellaan. Se helpottaa kondomiin liittyvien asioiden puheeksi ottamista ja madaltaa kynnystä käyttää kumia tositilanteessa. Kondomeilla voidaan myös säästää julkisten palveluiden kuluissa, kun ei tarvitse hoitaa seksitauteja ja ei toivottuja raskauksia.

Nuorilta saatu palaute on ollut positiivista.

–Se, että sain kumin koulusta, on just cool. Niillä ehkä vähän pelleillään, koska se on vähän arka aihe. Mutta oikeesti ne kiinnostaa ja niihin tutustutaan sitten itsekseen. Uskon, että ite käytän, kun on sen aika. En kyllä halua tauteja.. enkä lapsia varsinkaan, sanoo 8.-luokkalainen tyttö.

–Tämä on tärkeetä ja (kampanjan) pitää ehdottomasti jatkua. Tää voi olla monelle eka ja ainut paikka mistä voi saada tietoa näistä asioista. Ja saada sen kortsun ekaa kertaa käteen, sanoo toinen 8.-luokkalainen tyttö.

Maksuton ehkäisy ei tutkimusten mukaan lisää nuorten yhdyntöjä tai holtitonta käyttäytymistä. Päinvastoin, itseään kunnioittava nuori käyttää ehkäisyä, jos siihen annetaan mahdollisuus.

– Ehkäisyä käyttävät vähiten he, jotka sitä eniten tarvitsevat, eli heikommassa sosiaalisessa ja taloudellisessa tilanteessa elävät nuoret, huomauttaa kehityspäällikkö Tuulia Råmark Väestöliitosta.