Himottaako keskustella robotin kanssa? – Perjantaiyönä se onnistuu

Tutkijoiden yössä perjantaina on mahdollista keskustella muun muassa robotin kanssa. – Kuvan Asimo-robotti ei liity Tutkijoiden yöhön. Wikipedia / Chris 73

Jari Pietiläinen

Tutkijoiden yö tuo huomenna perjantaina tutkijat suuren yleisön pariin ja kutsuu kaikenikäiset ihmiset tutustumaan tieteeseen ja tieteen tekemiseen.

Tapahtuma tarjoaa muun muassa mahdollisuuden ratkoa rikoksia kemian keinoin, viettää yötä eläinmuseossa ja keskustella robotin kanssa. Yössä saattaa törmätä myös tähtitieteilijään 1800-luvulta.

Tutkijoiden yö -tapahtumia on järjestetty vuodesta 2005 lähtien syyskuun viimeisenä perjantaina sadoissa kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa.

Suomessa Tutkijoiden yötä on vietetty muutaman kerran aikaisemminkin, mutta tänä vuonna tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa yhteensä kolmellatoista paikkakunnalla ympäri Suomen.

Ohjelmaa järjestetään Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Savonlinnassa, Sodankylässä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.

Tutkijoiden yön tapahtumiin on vapaa pääsy.

Ohjelmassa on työpajoja, luentoja, esityksiä sekä vierailuja laboratorioihin ja tutkijoiden työtiloihin. Mukana on satoja eri tieteenalojen tutkijoita, jotka käsittelevät tapahtuman tämän vuotista teemaa Muutos oman alansa kautta.

Miten eriarvoisuus näkyy yhteiskunnassa? Mitä voimme oppia apinoilta empatiasta? Millaista on olla avaruustutkija? Esimerkiksi näihin kysymyksiin Tutkijoiden yö vastaa.

Tapahtuma on suunnattu suurelle yleisölle – ei siis ainoastaan heille, jotka ovat jo entuudestaan kiinnostuneita tieteestä.

– Yleisö pääsee itsekin tekemään erilaisia kokeiluja ja myös näkemään tiloja, joissa tutkijat työskentelevät, tapahtuman koordinaattori, akatemiatutkija Janne Pakarinen Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Mukana on yli kymmenen suomalaista yliopistoa, Tiedekeskus Heureka, Tieteellisten seurain valtuuskunta, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja European Forest Institute.

Tarkista Tutkijoiden yön aikataulut tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu