Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karjalan Harmonikkaorkesteri täyttää 40 – matkan varrelle mahtuu hauskoja kommelluksia

Imatralainen Karjalan Harmonikkaorkesteri täyttää 40 vuotta. Vuonna 1976 jo edesmennyt musiikkiopiston opettaja Aarne Ruuskanen kokosi oppilaistaan 14 soittajan porukan, ja orkesteri oli syntynyt. 40-vuotista taivalta juhlitaan sunnuntaina 2.10. kello 15 Kulttuuritalo Virran konsertissa. Vierailevina taiteilijoina esiintyvät Sami Hopponen ja 7-vuotias Hopeisen Harmonikan finalisti Eelis Vuorela.

Orkesterin puheenjohtaja Matti Ovaskainen liittyi porukkaan vuonna 1980.

– Olin juuri ostanut vanhan haitarin ja menin Ruuskasen oppiin. Enhän minä juuri soittaa osannut, mutta Aarne sanoi, että hän kirjoittaa semmosen stemman, jossa on vain pitkiä ääniä ja soittopaikka takarivissä.

– Hän sanoi, että soita sitä ääntä, jos tuntuu että osuu kohdalleen. Jos ei osu, niin ole hiljaa.

Ovaskainen muistelee, että soitto lähti sujumaan pikkuhiljaa.

– Joskus paremmin, joskus huonommin.

Läpi vuosikymmenten harmonikkaorkesterin toiminta on ollut vireää. Matkalle on mahtunut monenlaisia sattumuksia.

Ovaskainen muistelee Sortavalan konserttireissua 90-luvun puolivälissä, kun johtaja Ruuskasen meno tyssäsi vanhaan passiin.

– Ja senhän tietää kenen syy se oli, ei ainakaan oma. Vaimothan ne meidät miehet matkaan varustaa.

– Ehdittiin soittamaan konsertti yli puolivälin, kun maestro viimein pää märkänä raahasi haitaria sisään. Joku oli tuonut passin, ja Aarne kökötti sen aikaa tullikopissa. Pääsi sitten kuorma-auton kyydissä Sortavalaan. Liekö kopissa vai lavalla ollut, ei kärsinyt kysyä.

Vuosien varrella orkesterin soittajamäärä kasvoi. Parhaimmillaan kokoonpanossa oli mukana yli 30 muusikkoa.

Perustaja Ruuskanen jäi eläkkeelle vuonna 2007, minkä jälkeen orkesteria tuli luotsaamaan Seppo Äikäs Lappeenrannasta.

Vuonna 2012 hän Äikkään paikan otti Pasi Suikkanen, jota Ruuskanen oli kouluttanut pikkupojasta lähtien.

Suikkasen johdolla orkesteri on käynyt kaksissa SM-kisoissa, joista tämän vuoden kisat olivat imatralaisille menestys. Tanssimusiikkisarjasta tuli voitto ja orkesterisarjasta kakkossija.

– Innostuimme voitosta sen verran, että päätimme järjestää seuraavat SM-kilpailut Imatralla 21.4.2018, Ovaskainen paljastaa.