Tästä on jo tasan 20 vuotta: "90, 921, 931..." – Muistatko vanhat suuntanumerot?

Huomenna tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta puhelinten suuntanumerouudistuksesta Suomessa. Wikipedia / J-P Kärnä

Jari Pietiläinen

Huomenna tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun koko Suomen puhelinliikenne koki melkoisen mullistuksen. Vanhoista verkkoryhmistä luovuttiin 12. lokakuuta 1996, jolloin siirryttiin nykyisten suuntanumeroiden käyttöön.

Ennen vuotta 1996 kukin kunta kuului yhden tai useamman kunnan muodostamaan verkkoryhmään, jolla oli kolminumeroinen verkkoryhmänumero – poikkeuksena oli Helsinki, jonka tunnukseen kuului vain kaksi numeroa. Eräiden Lapin läänin kuntien verkkoryhmärumerot olivat jopa nelinumeroisia.

Uudistuksen koittaessa verkkoryhmiä yhdisteltiin ja käyttöön otettiin silloisten läänien rajoja mukailevat suuntanumeroalueet. Esimerkiksi Helsingin vanha verkkoryhmänumero 90 käännettiin muotoon 09. Turunvanha numero oli 921 ja uusi on 02. Tampereellesoitettiin ennen numerolla 931, mutta nykyisin numeroon 03.

Eräät kunnat kuuluivat aikoinaan kahteen verkkoryhmään – tällaisia kuntia olivat muun muassa Anjalankoski, Kotka, Loppi, Mäntsälä, Nummi-Pusula ja Siuntio. Omanlaisensa ennätyksen teki Inkoo, jonka puhelimet oli jaettu peräti kolmeen eri verkkoryhmään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut