Kulttuuritoimen työntekijältä kova paljastus kaupunginorkesterista: "Vähän työtä, ei valvontaa"

Lappeenrannan kaupunginorkesterissa on 21 kuukausipalkkaista soittajaa. Kukaan ei valvo, soittavatko he todella kotisoittotunneillaan. Lappeenrannan kaupunginorkesteri

Riina Haapala

Lappeenrannassa on keskusteltu viime päivät teatterin taloudesta, mutta kulttuuritoimessa puhuttaa myös orkesterin tilanne.

Nimettömänä pysyttelevä kulttuuritoimen työntekijä hämmästelee Lappeenrannan kaupunginorkesterin toimintaa.

Orkesterilla on 21 kuukausipalkkaista soittajaa. Työntekijän mielestä orkesterilla on siihen nähden vähän konsertteja.

Lappeenrannan kaupunginorkesterilla on syyskaudella ollut keskimäärin kolme keikkaa kuukaudessa. Lisäksi orkesteri on mukana noin yhdessä tai kahdessa konsertissa kuukaudessa.

Soittajilla on lisäksi paljon niin kutsuttuja kotisoittotunteja. Näitä ei työntekijän mukaan valvota millään lailla.

Soittajilla on työntekijän mukaan tapana tehdä paljon keikkatöitä. Työajat ja keikkatyöt menevät hänen mukaansa iloisesti sekaisin.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen sanoo, että konsertteja on orkesterin kokoon nähden paljon.

–Meillä on 21 tekijää ja pitää harjoitella. Valmistautuminen on orkesteriviikkoa pitempi. Meillä ei myöskään ole vaihtomiehitystä, Vesalainen sanoo.

Kaupunginorkesterin kustannukset ovat kaupungille noin 800000 euroa vuodessa. Lisäksi orkesteri saa valtionavustuksia noin 600000–700000 eurolla vuodessa. Suurin osa kuluista on palkkakuluja. Soittajien palkka vaihtelee 2200:sta 2800 euroon kuukaudessa kokemuksesta ja tehtävästä riippuen.

–Aika pienillä kuluilla mennään siihen nähden, mitä muissa kaupungeissa, Vesalainen sanoo.

Vesalainen muistuttaa, että kapellimestarit ja solistit maksavat myös.

–Minusta tällainen sinfonietta-kokoinen orkesteri riittää hyvin kaupungin ja maakunnan tarpeisiin.

Vesalaisen mukaan soittajat eivät kuitenkaan vain lepää laakereillaan konserttien välissä. Hän muistuttaa, että soittajat käyvät myös esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa harjoittelun lisäksi. Kotisoittotunteja ei valvota, mutta Vesalaisen mukaan muusikoiden moraali on korkea.

–Voin vakuuttaa, että orkesteri tekee työnsä 150 lasissa.

Hänen mukaansa tunteja ei kirjata missään suomalaisessa kulttuurielämässä. Vesalainen sanoo, että harjoittelemattomuus näkyisi yhteisissä harjoituksissa. Hänen mukaansa hommat on tähän asti hoidettu hyvin.

Soittajien keikkatöistä Vesalainen toteaa, etteivät ne voi häiritä orkesterin toimintaa.

–Meillä on työjärjestys, joka puolivuosittain hyväksytään ja sen mukaan toimitaan. Suomalainen muusikko on huonosti palkattu, niin lisäansiot ovat erittäin tärkeitä, jotta perheet pystyvät elämään.

Kommentoi

Palvelut