Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Naiset joutuvat tukahduttamaan halunsa" – tällaista on yli 60-vuotiaiden seksielämä

Arviolta puolet ikääntyneistä pareista kärsii seksiongelmista, kertoo yksityinen terveydenhuoltopalvelujen tuottaja Mehiläinen. Sen mukaan yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä merkittävin seksielämää haittaava tekijä on henkinen pahoinvointi.

–Arvio on, että noin 50 prosenttia pareista kärsii erilaisista seksiongelmista tässä ikäryhmässä – ihan turhaan, sanoo erityistason seksuaali- ja pariterapeutti, seksuaalineuvoja Jouni Pölönen Mehiläisestä.

Hänen mukaansa ihminen voi olla fyysisesti varsin terve, mutta psyykkiset ongelmat estävät onnellisen seksielämän. Tyypillisiä ongelmia ovat esimerkiksi huono itsetunto, masennus tai parisuhteen ongelmat.

Miesten erektiohäiriöt ja molempien sukupuolten fyysiset sairaudet, kuten esimerkiksi sydänsairaudet tai virtsaamisvaivat huonontavat myös seksin laatua.

–Erektiolääkkeiden markkinoille tulo on merkittävästi lisännyt ikääntyneiden seksuaalista aktiivisuutta, sanoo Pölönen.

Ikääntyneiden seksielämän loppuminen on useimmiten pakon sanelemaa.

Esimerkiksi iäkkäillä naisilla seksuaalisuuden toteuttamisen esteenä on miehiä paljon useammin sopivan kumppanin puute. Pölösen mukaan naiset joutuvat usein tukahduttamaan halunsa.

–Seksuaalinen halu säilyy kuolemaan asti sekä naisilla että miehillä, mikäli ihmisen fyysinen terveys on riittävän hyvä. Seksielämän loppuminen on usein käytännössä pakon sanelema asia, ei oma tahto, kuten usein kuvitellaan ikäihmisillä olevan, Pölönen kuvaa.

Pölönen korostaa hyvässä seksielämässä parisuhteen toimivuuden merkitystä. Iästä riippumatta koskettelu ja hellyys ovat perusasioita, joiden päälle hyvä seksi rakentuu molemmilla sukupuolilla.