Tämäkö on Skinnarilan tulevaisuus? – tien toiselta puolelta toiseen kouluun

Kaisa Talasmo (vasemmassa kuvassa) ajattelee, että pienempi koulu on parempi kiusaamisongelmien kannalta. Isommassa koulussa on kuitenkin enemmän valinnanvaraa. Minna Freundlich ihmettelee Skinnarilan jakamista kahteen. Kuvassa myös Lauri. Riina Haapala

Riina Haapala

Lappeenrannan länsialueen yläkoulusuunnitelma herättää ristiriitaisia tunteita länsialueen asukkaissa. Nyt vertailussa ovat vaihtoehdot siitä, tuleeko yläkoulu Sammonlahteen vai sekä Sammonlahden että Lappeen kouluille.

Kiusaamisen kannalta kaksi voisi olla parempi Kaisa Talasmon mielestä.

– Mieluummin kaksi. Yleensä olen sitä mieltä, että mitä pienempi niin sitä parempi, kun on kiusaamista. Isossa koulussa on hyvä, kun voi olla enemmän valikoimaa mitä opiskella, Talasmo pohtii..

Minna Freundlich sanoo, että omien lasten kannalta hän olisi kahden koulun mallin puolella, kun oppilaita olisi yhdessä koulussa vähemmän.

– Mutta mikä on kokonaisuus? Jos Skinnarila jaetaan kahtia, niin tien toiselta puolelta saatetaan mennä toiseen ja tien toiselta puolelta toiseen kouluun. Tietysti yhdestä koulusta tulisi iso.

Koulukeskustelu on herättänyt paljon tunteita Lappeenrannan länsialueella. Freundlich sanoo, että hän olisi jättänyt Lavolan koilun paikalleen.

– Kun ajattelee pieniä lapsia, niin menee huonoon suuntaan jos on iso, 1 000 oppilaan koulu, hän sanoo.

Eläkeläisrouvat sanovat, että alkuun kahden vaihtoehdon malli tuntui hyvältä.

– Nyt kun oli se aluejako, niin tuntuu hullulta, että skinnarilalaiset joutuisivat menemään sinne (Lappeen koulu). Silloin yksi koulu on parempi, naiset pohtivat.

He myös ihmettelevät, mitä säästöjä jatkuva myllääminen ja rakentaminen oikein tuo.

– Mitkä ovat kulut uusista rakennuksista? eläkeläisrouvat kysyvät.

Länsialueen yläkoulujen järjestämistä selvittänyt johtoryhmä ei ota raportissaan kantaa siihen, kumpi olisi parempi vaihtoehto. Jos opetus järjestettäisiin sekä Lappeen että Sammonlahden kouluissa, molemmista tulisi noin 600–700 oppilaan yhtenäiskouluja. Mikäli yläkoululaiset keskitettäisiin Sammonlahteen, siitä tulisi noin tuhannen oppilaan keskittymä.

Raportissa todetaan, että selvityksessä on noussut esiin huoli Sammonlahden oppilasaineksen muuttumisesta haastavaksi, jos oppilaat jaetaan kahteen kouluun. Raportissa todetaan, että Skinnarilan koulun oppilasalue jaettaisiin kahtia ja alueen pohjoisosan oppilaat ohjattaisiin pääosin Lappeen kouluun. Raportin mukaan sosioekonomisia vaikutuksia voidaan tasata nimenomaan sillä, että osa Skinnarilan lapsista ohjataan Lappeen kouluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu