Sorjosen kuvauspaikat herättäneet hilpeyttä Lappeenrannassa

sorjonen Käsikirjoittaja kertoo, miten sarjan kuvauspaikat valikoituivat.

Luukkaansalmen silta on yksi keskeisistä kuvauspaikoista tv-sarja Sorjosessa.

Riina Haapala

Tv-sarja Sorjosen kuvauspaikat ja murre ovat herättäneet ihmetystä lappeenrantalaisissa katsojissa. Sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja Miikko Oikkonen kertoo, että kuvauspaikat pyritään ensisijaisesti valitsemaan niin, että ne kuvaisivat joko sisällöllisesti tai teemallisesti sitä, mitä on tapahtumassa.

–Paikka, joka tuntuu käsikirjoitusvaiheessa hyvältä, niin ei tiedetä, mikä on konkreettinen vastine sille. Kun valitaan, niin ensisijaista on, että paikka täyttäisi sisällölliset vaateet tai toiveet. Tietysti jutulla on oma estetiikka ja tyylilaji, jotka täytyy täyttää.

Sisäkuvauksille ehtoja asettaa myös tilan koko: kuvauspaikan on oltava sellainen, että kameraryhmä mahtuu sinne.

Luukkaansalmen silta, jota sarjassa paljon ajetaan, oli mukana jo käsikirjoituksessa.

–Se oli paikka, joka toimi päähenkilön siirtymänä kotimiljööstä työmiljööseen tai toisinpäin, Oikkonen sanoo.

Tällaisiin siirtymiin on Oikkosen mukaan hyvä olla jotain, mikä konkreettisesti symboloi tai visualisoi siirtymää.

–Tunnelit ja sillat toimivat sellaisessa hyvin.

Myös sama, tunnistettava paikka auttaa katsojia, jotka eivät tunne kuvauspaikkakuntaa. Sillat ovat helppoja, koska ne ovat arkkitehtonisia paikkoja eivätkä metsäteitä, jotka ovat hyvin geneerisiä. Lisäksi Luukkaansalmen silta oli lähellä muita kuvauspaikkoja ja tehdasta, jotka olivat olennaisia tuotannon kannalta.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa Kuutostiellä vilahtelevat tuulimyllyt ovat herättäneet kummastusta, sillä tosielämässä ne tulevat vasta Joutsenon kohdilla.

–Halusimme hienoilla tuulimyllyillä luoda kepeyttä ja kesän fiilistä, kun tullaan sieltä kamalasta pääkaupunkiseudun ahdistavasta vesisateisesta joulusta ulos, niin oli heti ajatus, että ne voisivat kuvastaa tylsällä Kuutostiellä kesää ja aurinkoa.

Oikkonen muistuttaa, että tv- ja elokuvatuotannoissa todellisella maantiedolla ei ole väliä.

–Eilen kävin katsomassa Tatu ja Patu -elokuvaa lasten kanssa ja kun siinä lähdetään kävelemään Kiasmalle päin, niin ollaan Esplanadin puistossa.

Lappeenrantalaisten katsojien korviin on särähtänyt myös murre. Oikkonen kertoo, että murretta puhuvilla päänäyttelijöillä kuten Ilkka Villillä oli mahdollisuus aina kysyä konsultilta puhelimitse apua. Pisterooleissa vastaavaa mahdollisuutta ei ollut. Oikkonen myöntää, että murteessa on virheitä.

–Murteen tavoitteellinen määrä oli kirjoitettu käsikirjoitukseen. Murteen tasoja oli erilaisia. Jossain vaiheessa tehtiin periaatepäätös, että käytetään mieluummin yleiskieltä kuin murretta. Ajattelimme, että olisi helpompaa tai ainakin huomiota herättämättömämpää seurata sarjaa muualla Suomessa. Sama tehdään pääkaupunkiseudun suhteen. Eihän Kari Sorjonen puhu Helsingin kieltä, vaan yleiskieltä.

Sorjonen

Ylen rikosdraamasarja, jonka tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan ja Pietariin.

Tv-sarjaa on kuvattu muun muassa Lappeenrannassa.

Ensimmäistä jaksoa katsoi parhaimmillaan 1,1 miljoonaa katsojaa. Keskikatsojamäärä oli 867000.

Sorjosen toista tuotantokautta kirjoitetaan jo ja sitä on tarkoitus tehdä Ylen mukaan kymmenen jaksoa, jotka kuvattaisiin ensi kesänä.

Lappeenrannan kaupunki suunnittelee myös opastettuja kierroksia Sorjosen kuvauspaikoille.

Kommentoi

Palvelut