Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Munien tervausta ja mustaa magiaa? Imatralainen vapaamuurari kertoo totuuden rituaaleista

Imatralainen vapaamuurari Antti Suoninen ihmettelee vapaamuurareihin liittyviä väitteitä.

– Välillä naurattaa ja välillä ottaa päähän. Samoja vääriä tietoja nostetaan ylös uudelleen ja uudelleen, vaikka väitteille ei koskaan löydy mitään katetta, hän sanoo.

Kaupunkilehti Imatralainen kertoi 29. marraskuuta, että useat nimekkäät imatralaiset kuuluvat salamyhkäiseen järjestöön.

Hymy-lehden julkaisemalla jäsenlistalla ovat muun muassa hallituksen puheenjohtaja Jukka Evälahti, toimitusjohtaja Mika Suomalainen ja vastaava tuottaja Vesa Winberg

Antti Suoninen on eläkkeellä oleva yrittäjä ja päätoimittaja. Hän luotsasi aikanaan niin Uutsivuoksea kuin Imatralaista.

Suoninen kertoo, että vapaamuurarit keskittyvät jäsenten opettamiseen.

Mitä Vapaamuurarit opettavat?

– Vapaamuurarius on moraalifilosofia. Siinä pyritään kehittämään ihmisistä moraalisesti ja eettisesti korkeatasoisempia.

Miten opetus tapahtuu?

– Se tapahtuu hyvin vanhan opetusjärjestelmän, rituaalien, kautta. Sen sisältöä ei kerrota.

Mistä syystä?

– Se perustuu yllätyksellisyyteen. Se menettäisi tehonsa, jos sisältö olisi ennalta tiedossa. Opetuksessa on paljon symboleja ja allegorioita, ja se on niin monikerroksinen, että tuskin kukaan ymmärtää sitä oikein kertalukemalla.

Ylen MOT-ohjelma Hyvät veljet muurarit kertoi, että vapaamuurarit vannovat valan, jossa he sitoutuvat auttamaan muurariveljiään.

Suonisen mukaan vala on ymmärretty väärin.

– Emme vanno valoja. Velvollisuus auttaa veljeä on herättänyt runsaasti kysymyksiä. Se tarkoittaa ihmisen velvollisuutta auttaa kanssaihmisiä, ei pelkästään muurariveljiä. Kysymys on lupauksesta, ei valasta.

Suonisen mukaan vapaamuurari ei saa auttaa veljeä, jos tämä esimerkiksi rikkoo lakia.

– Jos poliisi on vapaamuurari ja hän puhalluttaa vapaamuurarin, joka puhaltaa yli 0,5, asia etenee ihan varmasti syytteeseen.

MOT-ohjelma esitti villejä väitteitä vapaamuurarien rituaaleista. Ohjelmassa puhuttiin esimerkiksi mustasta magiasta ja sukupuolielinten tervaamisesta.

Suonisen mukaan väitteet ovat täysin tuulesta temmattuja.

– En osaa edes kuvitella, mistä väitteet ovat tulleet.

Suoninen kertoo, että Vapaamuurarit ei ole kristillinen järjestö vaan yleisuskonnollinen järjestö.

– Vapaamuurariloosin jäsenenä voi olla paitsi kristittyjä myös esimerkiksi muslimeja tai juutalaisia. Keneltäkään ei edellytetä muuta uskoa kuin ihmisellä on.