Uunituore vuoden luontokirja tutkii limasieniä – Tämä naisnelikko meni ihan metsään

Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Terhi Ryttäri ja Aino Juslén ovat tehneet vuoden luontokirjaksi 2016 valitun teoksen Metsän salainen elämä. Saara Tunturi / WWF

Jari Pietiläinen

Professori Helena Ranta on valinnut WWF:n Vuoden luontokirjaksi 2016 Metsän salainen elämä -teoksen. Kirjan on julkaissut Gaudeamus. Kirjan ovat toimittaneet Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Aino Juslén ja Terhi Ryttäri

Metsässä käy sellainen kuhina ja kuiske, ettei ihmissilmä tai -korva tiedäkään! Tätä salamyhkäistä elämää voittajateos avaa.

Voittajakirjan valinnut WWF:n hallintoneuvoston jäsen, professori Helena Ranta kuvailee löytäneensä kirjan myötä kiehtovan ja haasteellisen näkökulman luontoon. Kirja löytää pikkuriikkisistäkin metsän lajeista hämmästyttäviä piirteitä.

– Ja kuvittelin tuntevani luonnon hyvin! Toimituskunta on tehnyt rohkean tyylivalinnan, joka toimii. Kirjan laaja kirjoittajajoukko kertoo rikkaasti ja perusteellisesti suomalaisen metsän pikkuotuksista, joista mitättömimmätkin ovat tärkeitä metsäekosysteemin tasapainolle, ja osa luonnon monimuotoisuutta, Ranta perustelee valintaansa.

Professori Ranta toivoo, että uudet ja vanhat luonnonystävät viettäisivät aikaa kirjan parissa. Ranta löysi kirjaa lukiessaan suosikkinsa, jonka haluaa metsässä nähdä.

– Kaikista uusista ja jännittävistä tuttavuuksista toivon joskus näkeväni luonnossa suomenkultiaisen.

Kirjan yksiin kansiin koonnut nelikko alkoi itsekin katsella metsäluontoa uusin silmin.

– Näkee sellaista, mitä ei aiemmin huomannutkaan: limasieniä, erilaisia hyönteisiä ja pienenpieniä jäkäläpilkkuja. Toivomme, että kirja päätyy myös niiden käsiin, jotka tekevät metsiä koskevia päätöksiä. Se voi avata uuden ja entistä monipuolisemman näkökulman metsien käyttöön ja suojeluun, toimittajat kuvailevat.

Kirjassa ääneen pääsevät tutkijat, jotka ovat löytäneet Puutteellisesti tunnetut ja uhanalaiset metsälajit -ohjelman aikana lähes 2 000 Suomelle uutta eliölajia, joista peräti 500 on tieteelle ennestään tuntemattomia.

– Kun metsien pienoismaailmaa tuntee paremmin, alkaa kirjaimellisesti nähdä metsän puilta. Pienilläkin metsän eliöillä on arvonsa ja merkityksensä. Näitä eliöitä on syytä kunnioittaa ja vaalia nykyistä paremmin. Niin, ilman niitä metsää ei edes olisi, nelikko kertoo.

Kirjasta ilmenee muun muassa, että metsässä on käynnissä ihmissilmältä piilossa varsinainen saippuaooppera.

– Metsän pienillä eliöillä on laaja suhdeverkosto, jossa autetaan toinen toista, mutta käydään myös veristä kilpailua, toimittajat kertovat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu