Etelä-Karjala on aurinkovoiman edelläkävijä

Energia Etelä-Karjalassa on 145 sähköverkkoon kytkettyä aurinkovoimalaa.

Hallituksen puheenjohtaja Jorma Grönlund esittelee Lappeenrannan ensimmäistä kerrostaloon asennettua aurinkovoimalaa. Etelä-Karjala on ollut aurinkovoiman käyttöönotossa edelläkävijä. Arkistokuva. Janne Koivisto

toimitus

Lappeenrannan seutu ja Etelä-Karjala ovat monessa suhteessa edelläkävijöitä aurinkovoiman käyttöönotossa. Lappeenrannassa on asukaslukuun suhteutettuna eniten aurinkopaneeleita koko Suomessa.

Lisäksi Lappeenrannan teknillisessä yliopistoon on perustettu viisi vuotta sitten aurinkotalousprofessuuri, joka on alallaan ensimmäinen Suomessa ja Pohjoismaissa. Aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen niin omakoti- kuin kerrostalojenkin katoille on myös tullut syksyllä helpotuksia Lappeenrannassa. Katon lappeen suuntaisesti tehdyt aurinkopaneelien ja –keräimien asennukset eivät enää tarvitse lupaa eivätkä ilmoitusta.

Muutoksia kuitenkin tarvitaan esimerkiksi Etelä-Karjalan energiayhtiöiden liiketoimintamalleissa, jotta Etelä-Karjala pysyy myös jatkossa aurinkoenergian kärkialueena. Aurinkovoiman pientuotannon taloudellista kannattavuutta parantaisivat esimerkiksi nettolaskutus ja takamittaroinnin käyttöönotto asunto-osakeyhtiöissä.

Nettolaskutus johtaa aurinkopaneelien kilpailukyvyn merkittävään parantumiseen. Nettolaskutuksessa sähkön pientuottaja maksaa sähkömyyntiyhtiölle kulutetun ja tuotetun sähkön erotuksen jollain määritellyllä aikavälillä.

Pientuottaja saa verkkoon syöttämästään sähköstä saman hinnan kuin mitä hän maksaa verkosta ostamastaan sähköstä. Nettolaskutuksen toteuttamiseen on useita vaihtoehtoisia tapoja.

Asunto-osakeyhtiöissä takamittarointi mahdollistaa katolla tuotetun sähköenergian hyödyntämisen kaikkeen kiinteistössä olevaan kulutukseen, jolloin verkkoon syötetyn sähkön määrä minimoituu.

Takamittarointimallissa koko yhtiö on yhden mittarin takana sähköyhtiön suuntaan. Taloyhtiö mittaa ja laskuttaa osakkaita kulutuksen mukaan ja kaikki saavat osansa tuotetusta aurinkosähköstä.

Lokakuun 2016 lopussa sähköverkkoon kytkettyjä aurinkovoimaloita oli Etelä-Karjalassa 145 kappaletta. Voimaloiden yhteisteho on 1260 kWp ja sähköä ne tuottavat 1 GWh vuodessa.

Tällä hetkellä aurinkovoiman pientuottajat ovat pääsääntöisesti omakotitaloasujia, mutta esimerkiksi teollisuudessa ja kaupassa löytyy runsaasti kohteita, joissa pieni- tai keskikokoinen aurinkovoimala olisi taloudellisestikin kannattava sijoitus. Yksi Suomen ensimmäisistä aurinkosähköä hyödyntäviä kerrostaloyhtiöistä on Lappeenrannassa ja kiinnostusta asennuksiin on useassa muussakin kerrostalokohteessa.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi etsii parhaillaan pilottikohteita kerrostaloyhtiöistä.

Wirma Lappeenranta Oy järjesti marraskuussa Lappeenrannan Linnoituksen Kehruuhuoneella aurinkoenergiatilaisuuden eteläkarjalaisille aurinkoenergiatoimijoille. Tilaisuudessa perustettiin Aurinkofoorumi-niminen yritysvetoinen ryhmä, jonka tavoitteena on edistää aurinkoenergian käyttöönottoa alueella sekä pitää Etelä-Karjala aurinkovoiman edelläkävijänä ja työllistävänä osaamiskeskittymänä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut