Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

3D-tulostuskerho pyörii lahjoitusten ja vapaaehtoisvoimin turvin Imatralla

TEKNIIKKA   Heidi Piili vetää Imatralla 3D-tulostuskerhoa.

Virasojan koululla laulavat 3D-tulostimet. Koululla järjestetään joka toinen lauantai 3D-tulostuskerhoja lapsille. Viime kerralla kerhossa olivat pikkujoulut, jolloin syötiin 3D-tulostetulla muotilla tehtyjä pipareita ja koristeltiin vaaleita pipareita suklaalla, joka oli myös 3D-tulostettua.

Kerhoa vetää ammatikseen tulostuksen parissa työskentelevä Heidi Piili Piili on työskennellyt 3D-tulostuksen ja teollisen lisäävän valmistuksen parissa vuodesta 2009 alkaen Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla.

– Hankin tulostimen kotiin nelisen vuotta sitten ja kun näin pojan ja hänen kavereidensa innostuksen, ajatus lähti kypsymään.

Virasojan 3D-kerho on pyörinyt vuoden verran lahjoitusten ja vapaaehtoisvoimien turvin. Näin kerho on pystytty pitämään lapsille ilmaisena.

Piili kertoo, että lasten innostus inspiroi.

– Kerho on tarkoitettu 1–6-luokkalaisille. Jos sieltä joku saa kipinän, niin olen onnistunut.

Piilin mukaan 3D-tulostimen avulla on myös helppo selittää lapsille, mihin matemaattisluonnontieteellisiä aineita tarvitaan.

– Toivoisin, että voisin tätä kautta innostaa lapsia opiskelemaan. Itse olen aina ollut kiinnostunut luonnonmatemaattisista tieteistä.

3D-tulostuksen ympärillä pyörii tällä hetkellä valtava hypetys. Piili sanoo, että hypen myötä ihmisille on syntynyt jopa vääristynyt kuva siitä, miten tulostus toimii.

– Hidastahan tämä on. Ympärillä oleva hype antaa ymmärtää, että se tuosta vain tulee. Lapsetkin yllättyvät, kuinka hidasta ja monimutkaista tämä on, Piili sanoo.

Piili kuitenkin kertoo, että lapset oppivat nopeasti käyttämään 3D-suunnitteluohjelmistoa. Myös 3D-kynät hankittiin kerhoon lasten omasta ideasta.

Kerho on toiminut tähän asti Virasojan koululla. Koulurakennus on menossa käyttökieltoon. Kerhoa on silti tarkoitus tammikuussa jatkaa.

– Kaupunginjohtajalta on tullut vahva viesti, että kaupunki tukee tätä ja tilat kyllä löytyvät.

Toiveissa olisi vielä saada mukaan myös muita vapaaehtoisia vetäjiä.

– Mielellään opettaisin jotain vapaaehtoista vanhempaa käyttämään näitä tulostimia ja auttamaan kerhon pyörittämisessä.