LUT: Nämä sektorit kiinnostavat pk-yrityksiä

toimitus

Bioteollisuus on Suomessa perinteisesti ollut isojen yritysten pelikenttä. Uuteen biotalouteen siirryttäessä se ei kuitenkaan enää riitä. Lappeenrannan teknillisen yliopiston (Lappeenranta University of Technology, LUT) tutkimuksen mukaan pk-yrityksillä on halukkuutta päästä mukaan liiketoimintaan, mutta näkevät mahdollisuuksia vain perinteisillä aloilla.

Tutkimuksen mukaan pk-yrityksiä kiinnostaa erityisesti biopolttoaine-, bioenergia-, paperi- ja sellusektorit. Tutkijoiden mukaan tämä on ymmärrettävää, sillä ne ovat aloja, jotka ovat tuttuja suomalaisille ja joiden saralla on täällä paljon toimintaa. Sen sijaan suomalaisille vieraat bioteollisuuden alat kuten kosmetiikka, lääketeollisuus, ja ruoan raaka-aineet, kiinnostivat pk-yrityksiä vähiten.

Pk-yritykset eivät kuitenkaan havittele suurten yritysten liiketoiminnan viemistä. Sen sijaan he hakevat uuttaa liiketoimintaa, joissakin osissa tuotantoketjua tai uudella tuotesektorilla.

–Pieniillä yrityksillä ei ole alkuvaiheessa varaa laajaan osaamispohjaan, joten yhteistyö olemassa olevan yrityksen kanssa on järkevää. Se on samalla osaamisverkottumista. Pk-yritys saa siten laajemman osaamispohjan käyttöönsä, viemättä ison yrityksen bisnestä, selittää LUT:n erotustekniikan keskuksen (CST) johtaja Eeva Jernström.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu