Lappeenrannan kauppakeskuksen tiloja tyhjenee jälleen: Kokkikauppa lopettaa IsoKristiinassa

Liikkeestä on voinut ostaa keittiöön astioita. T24

Heikki Kemppainen

Viisi ja puoli vuotta Lappeenrannassa, Wilhunkulmassa ja IsoKristiinassa toiminut Kokkikauppa Culinaria Al Dente sulkee ovensa 31.1.2017. Loppuunmyynti alkaa 2.1.2017

Liikkeen kauppias Anu Koverola kertoo, että taloustaantuma vaikeutti merkittävästi myyntiä.

- Kokkikauppa Culinaria Al Dente aloitti toimintansa 6.10.2011 Wilhunkulman uudessa liikehuoneistossa aikana, jolloin Lappeenrannan taloudellinen kehitys oli todella kovassa nousussa. Tämä ei kuitenkaan ollut syy kaupan perustamiseen, vaan halu tarjota kaikille hyvän ruoan ja viinin ystäville paikka, josta löytyy välineitä matkalle maistuvaan maailmaan, hän kertoo.

- Tiesin jo aloittaessani, että kilpailutilanne on haastava, yhä vahvemmassa markettien puristuksessa, jossa vastaavia halpatuotteita myydään, toiminnallisuuden tai kestävyyden kustannuksella. Tästä huolimatta kauppa kuitenkin kävi kohtuudella, koska ruoanlaiton harrastaminen oli jo pitkään jatkunut trendi ja laatua arvostavia asiakkaita kaupungista kuitenkin löytyi.

- Vuoden 2013 joulun jälkeen tapahtui kaupankäynnissä romahdus. Kukapa olisi tuolloin kauppaa perustaessaan osannut ennustaa Ukrainan kriisiä ja siitä seuranneita kappapakotteita, öljyn hinnan laskua ja ruplan romahdusta. Vaikka kauppani ei missään vaiheessa ollutkaan perustettu palvelemaan ensisijaisesti venäläisiä asiakkaita, niin heidän läsnäoloaan Lappeenranta – Imatra alueella ei voi väheksyä. Heidän ostovoiman katoamisen voimme kaikki nyt todeta tyhjinä liikehuoneistoina ja lukemattomina työttöminä, varsinkin kaupan alalta. Samaan aikaan vuokranantajat eivät halunneet nähdä todellisuutta ja tilanne kävi sietämättömäksi vuokralaisen kannalta. Tässä tilanteessa minunkin oli harkittava joko lopettamista tai jatkamista jossakin, missä asiakasvirta ja vuokrakustannukset olisivat tasapainossa.

- Muutto vuoden 2015 keväällä avattuun uudistuneeseen IsoKristiinaan tuntui silloin oikealta ratkaisulta. Loppuvuosi 2015 olikin kaupan kannalta kannattavaa aikaa, vaikka olinkin jo tuolloin osannut laskea realistisen arvion kauppakeskuksen ”lupaamista” kokonaisasiakasmääristä. Uuden kauppakeskuksen ”hypetys” loppui kuitenkin jouluun 2015 ja Etelä-Karjalan ostovoima jatkoi laskemistaan.

- Vaikka joulukuu 2016 olikin pitkästä aikaa myynnillisesti toivoa antava, niin se ei valitettavasti pysty paikkaamaan koko vuoden huonoa tulosta. Näistä syistä olen pakotettu sulkemaan kauppani, hän harmittelee.

Tätä ennen IsoKristiinassa ovat lopettaneet kukkakauppa ja Anttila.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu