Viruksista löytymässä apu syöpiä vastaan – ”Voi parantaa hoitotuloksia”

Jari Pietiläinen

Virusterapian yhdistäminen muihin syövän hoitomuotoihin – kuten kemoterapiaan ja T-solusiirtoihin – voi parantaa hoitotuloksia, osoittaa Helsingin yliopistossa ensi perjantaina tarkastettava väitöstutkimus.

Levinneen syövän uusista hoitokeinoista lupaavimpia on syövän immunoterapia, jossa elimistön immuunisolut aktivoidaan hyökkäämään syöpäkasvaimia vastaan. Onkolyyttisessa eli syöpäsoluja hajottavassa immunoterapiassa käytetään immuunisolujen aktivointiin geneettisesti muokattuja viruksia.

Erityisen lupaaviksi tässä suhteessa ovat osoittautuneet adenovirukset, jotka tavallisesti aiheuttavat hengitystieinfektioita. Ihmisen adenoviruksia tunnetaan yli 50 serotyyppiä, jotka jaetaan kuuteen alaryhmään.

Syöpäsoluja hajottavan virushoidon yhdistämistä muihin syöpähoitoihin on tutkinut väitöstyössään Mikko Siuruala

Ensimmäisessä osatyössään Siuruala tutki eläinmalleissa, miten kemoterapian ja adenovirusterapian yhdistelmähoito tehosi pehmytkudossarkoomiin. Siuruala totesi, että yhdistelmähoito esti tehokkaasti ihonalaisten syöpäkasvaimien kasvua eläimissä eikä vakavia sivuvaikutuksia ilmennyt.

Lisääntyneen tehokkuuden taustalla havaittiin olevan kaksi mekanismia: kemoterapia tehosti immunogeenista solukuolemaa ja adenoviruksen dna:n kahdentumista.

Toisessa osatyössään Siurala tutki syöpäsoluja tappavan virusterapian ja adoptiivisen T-solusiirron yhdistämistä kultahamstereissa ja havaitsi, että yhdistelmähoito oli tehokkaampi kuin T-soluhoito tai virushoito yksinään.

Kolmannessa osatyössä tutkittiin melanooman hoitoa adenoviruksilla ja adoptiivisella T-solusiirrolla.

Hiirimalleissa havaittiin, että immuunivastetta stimuloivia välittäjäaineita koodaavat adenovirusvektorit tehostivat T-solusiirtoa, kun viruksia ruiskutettiin melanoomakasvaimiin.

Kasvainspesifiset T-solut kulkeutuivat tehokkaimmin kasvaimiin, joihin oli ruiskutettu molempia sytokiinejä koodaavia adenoviruksia. Lisäksi adenovirushoidon havaittiin muokkaavan kasvaimen mikroympäristöä T-solusiirteelle suotuisammaksi.

Väitöstutkimuksen viimeisessä osatyössä Siurala rakensi ihmisen kudoksissa aktiivisia sytokiinejä koodaavan onkolyyttisen adenoviruksen. Uusi virus tehosti T-soluhoitoa hamsterimallissa merkittävästi; yhdistelmähoito paransi suuren osan kasvaimia kantaneista hamstereista ja tuotti niille immuniteetin kasvaintyyppiä vastaan.

– Nämä tulokset tukevat adenovirushoidon yhdistämistä muihin syövän hoitomuotoihin. Ne myös luovat pohjan kliinisten kokeiden suunnitellulle potilaissa, joiden levinneeseen syöpään ei ole muita hoitokeinoja, Siurala sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu