Lauritsalan seurakunta sai uuden kastepuun

Heikki Kemppainen

Seurakuntien kastepuiden idea on se, että ne tilataan yleensä paikalliselta taiteilijalta, puusepältä tai muulta kädentaitajalta. Teokseen kiinnitetään kirkossa kastettujen lasten nimet, yleensä puunlehteen kirjoitettuna. Lauritsalan seurakunta halusi tehdä jotain erilaista.

- Siksi ideoimme kastetaulun, jossa Jeesus pitelee verkkoa johon pienet kalalapsoset uivat. Kaloihin kirjoitetaan kastetun lapsen nimi. Taiteen haluttiin jatkuvan teoksen ulkopuolella, tavallaan "kolmiulotteisena" ja siksi mukaan liitettiin oikeaa verkkoa, johon kalat kiinnitetään, seurakunnasta kerrotaan.

Taulussa on paljon symboliikkaa; esimerkiksi meri ja taivas ovat tarkoituksella samansävyiset, jolloin koko teos on yhtä Taivasta. Jeesuksen pitelemä verkko sattui luonnoksessa olemaan Lauritsalan kirkon muotoinen, samaa ideaa jatkettiin itse teokseen. Vene on samanmuotoinen kuin Lauritsalan kirkon katossa oleva Totuus-niminen keluvene (puuseppä Juha Nieminen) ja teoksen värimaailma sointuu kirkon sinivihreisiin penkkeihin.

Kira Pesonen on taiteilijana tunnettu Lappeenrannassa muun muassa lastenkulttuurikeskus Metkun taidenäyttelyissä sekä Pop it Up Lappeenranta -tapahtuman järjestäjänä ja organisoijana. Hän on kuvittaa, tekee tilaustöitä ja työstää teoksistaan kortteja ja printtejä, yleensä nimimerkillä "Metsänpeittoon". Lauritsalan seurakunta valitsi viime keväänä kaupungin taiteilijoista Kira Pesosen tämän luonnosten pohjaltatodeten Kiran voivan tehdä seurakunnan neuvoston ideat sekä mielikuvat kastetaulusta todeksi.

Kastetaulu julkistettiin 22.1.2017 messun yhteydessä Lauritsalan kirkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu