Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suojaavat raiskaajia, hakkaavat ei-muslimeita ja hurraavat terrori-iskuille – Yle: Radikaali islam pesiytyi Suomen vankiloihin

Suomen vankiloissa istuu kymmeniä radikaalia poliittista islamia kannattavia vankeja, kertoo Yle.

Muutos islamistivankien määrässä on ollut nopeaa ja vankilaviranomaiset etsivät parhaillaan keinoja tunnistaa sekä kitkeä erittäin vaarallisena pidettyä ilmiötä.

Vantaan vankilan apulaisjohtaja Jaakko Jokinen sanoo Ylelle, että islamistit ovat turvallisuusuhka sekä vankiloiden sisällä että ulkopuolella.

Vankiloissa tapahtuu rasistista ja uskonnolla perusteltua väkivaltaa, jossa uhrina ovat "vääräoppista" islamia tunnustavat vangit tai ei-muslimit.

Vangit osoittavat valtaansa myös suojaamalla seksuaalirikoksista tuomittuja uskonveljiään, jotka tavallisesti ovat vankilan alinta kastia, ja esittämällä suorasukaisia vaatimuksia siitä, millä paistinpannulla saa paistaa sianlihaa.

Ilmiö nostaa päätään, kun samalle osastolle kertyy useita muslimivankeja, kertoo Jokinen.

Radikaalit islamistin ovat uhka myös vankilan ulkopuolelle, sillä Euroopassa tehtyjen terrori-iskun tekijöistä liki jokaisella on ollut kytköksiä eurooppalaisiin vankiloihin.

Vantaan vankilassa islamistivangit ovat juhlineen Euroopassa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

– Tämä ei tietenkään koske kaikkia vankeja, eikä missään nimessä kaikkia muslimivankeja, Jokinen huomauttaa Ylelle.

Viranomaisia huolettaa myös niin sanottu crossover-ilmiö, jossa maahanmuuttajataustaiset vangit pyrkivät yhteistyöhön suomalaisen järjestäytyneen rikollisuuden kanssa esimerkiksi huumeiden salakuljetuksessa.

Siinä missä esimerkiksi uusnatsit on ollut helppo tunnistaa, ovat uudet ilmiöt monimutkaisempia.

– Tulee uusia toimintatapoja, mihin me emme ole tottuneet, ja tavallaan pelikenttä laajenee, Jokinen sanoo Ylelle.

Viranomaiset yrittävät ehkäistä radikalisoitumista Vantaan vankilassa viime kesänä alkaneessa projektissa, joka kulkee nimellä "Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen projekti väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen tunnistamiseksi".

Euroopassa islamistivankeja joko erotetaan toisistaan tai kootaan yhteen paikkaan, jotta he eivät aiheuttaisi uhkaa muille.

– Tällä hetkellä Suomessa ei ole linjaa radikalisoituneiden vankien sijoittamisesta. Uskon, että tästä käydään perusteelliset keskustelut siinä vaiheessa, kun saamme tulokset tästä projektista, Jokinen sanoo Ylelle.