Elokuva-arvio: Onneli ja Anneli toimii tutulla reseptillä

Lilja Lehto ja Aava Merikanto tähdittävät myös uusinta Onneli ja Anneli -elokuvaa. Heli Sorjonen/ Zodiak Finland

Jarmo Valkola

Onneli ja Anneli -elokuvat ovat tulleet jäädäkseen. Nyt ensi-iltaan saatu sarjan kolmas elokuva Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen toimii tutulla reseptillä. Elokuva pohjautuu Marjatta Kurenniemen teokseen Onneli, Anneli ja orpolapset

Ohjaajana on Saara Cantell, käsikirjoittajana Sami Keski-Vähälä, Onnelia tulkitsee Aava Merikanto ja Annelia Lilja Lehto Onnelin ja Annelin elämäntaju pohjautuu ennen muuta oikeudenmukaisuuden toteutumiseen.

Tapahtumat sijoittuvat Ruusukujan ympärille luotuun, lasten kokemusten myötä avautuvaan pienoismaailmaan ja alkavat siitä, kun Onnelin ja Annelin naapuriin rakennetaan Lastenkoti. Asukkaiksi muuttaa kahdeksan lasta, joita johtaa omaperäinen ja tomera Minna Pinna (Jenni Kokander).

Minna Pinna pitää järjestyksestä ja alituisesta siivoamisesta. Niinpä lasten leikit jäävät vähälle ja talossa asuvat lapset tuntevat olonsa kiusaantuneiksi. Yksi heistä, Pekki (Aarni Rämö), karkaa omille teilleen ja Minna Pinna kutsuu paikallisen poliisin Urho Ulpukan (Jaakko Saariluoma) etsimään poikaa.

Eikä aikaakaan kun Pekki ilmaantuu Onnelin ja Annelin kotiin ja empaattiset tytöt päättävät auttaa häntä ja samalla myös Lastenkodin muita asukkeja. Onneli, Anneli ja Pekki perustavat erityisen Rosvoliiton tätä tehtävää varten ja saavat avukseen lilliputin kokoisen Putti Vaaksanheimon (Aleksis Koistinen) ja muut Ruusukujan asukkaat.

Cantellin tulkinta korostaa asioiden selvittämisen tärkeyttä."

Loviisassa jälleen kuvattu elokuva tavoittaa Kurenniemen kirjojen idyllisen, harmoniaa korostavan hengen ja Cantellin ohjauksessa on osuvia painopisteitä. Cantellin tulkinta korostaa asioiden selvittämisen tärkeyttä ja lasten oikeuksia. Katsojalle saakka välittyy huolenpidon ja avunannon välttämättömyys.

Tuotannollinen luovuus ilmenee värikylläisenä pastellisävyjen ja kirkkaiden asujen yhdistelmänä.

* * * *