Varoitus liiasta lakritsista – älykkyysosamäärä voi laskea seitsemän pistettä

Lakritsin valmistusta makeistehtaassa. Juha Perämäki / arkisto

toimitus

Uuden suomalaistutkimuksen mukaan suurille lakritsiannoksille sikiönä altistuneet nuoret suoriutuivat psykologin tekemistä kognitiivisista päättelytesteistä muita heikommin.

Ero vastasi suunnilleen seitsemää älykkyysosamäärän pistettä.

Turvallisen käytön rajaa ei tunneta."

Lakritsille altistuneet suoriutuivat huonommin myös muistia mittaavista tehtävistä, ja heillä oli vanhempiensa arvion mukaan enemmän adhd-tyyppisiä ongelmia.

Tytöillä murrosikä oli alkanut aikaisemmin ja edennyt pidemmälle.

Tutkimus antaa lisätukea Lapsiperheiden ruokasuosituksen ohjeelle, jossa kerrotaan, että äidin tulee välttää runsasta lakritsin syöntiä raskauden aikana.

Lakritsin ja sen luontaisen makeutusaineen glykyrritsiinin syönnillä voi olla pitkälle ulottuvia haittoja sikiön kehitykselle. Turvallisen käytön rajaa ei tunneta.

–Glykyrritsiini on yksi monista sikiön kehitykseen vaikuttavista tekijöistä. On mahdotonta sanoa, onko juuri glykyrritsiini vaikuttanut jonkun tietyn lapsen kehitykseen. On tärkeätä ymmärtää, että 378 nuoren populaatiossa havaittu ilmiö ei välttämättä selitä yhden yksittäisen nuoren kehityksessä havaittuja ominaispiirteitä, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Eero Kajantie, yksi artikkelin kirjoittajista.

Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Glaku-tutkimuksessa verrattiin 378 keskimäärin 13-vuotiasta nuorta, joiden äidit olivat syöneet ”runsaasti” tai ”vähän/ei lainkaan” lakritsia.

Runsaan syönnin rajaksi oli tutkimuksessa valittu yli 500 mg ja vähäisen alle 249 mg glykyrritsiiniä viikossa.

Rajat eivät ole terveysperustaisia. 500 mg glykyrritsiiniä vastaa keskimäärin 250 grammaa lakritsia.

Tutkimus ilmestyi American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Pienillä ja satunnaisilla lakritsimäärillä ei ole merkitystä."

Pienillä ja satunnaisilla lakritsimäärillä ei ole merkitystä. Satunnaiset pienet määrät, kuten annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen, eivät ole suosituksen mukaan haitallisia.

THL julkaisi tammikuussa 2016 uudet lapsiperheiden ruokasuositukset, joissa lakritsi ja salmiakki oli siirretty ryhmään ”ei suositella” raskaana oleville.

Tutkijat esittävät, että raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville kerrotaan glykyrritsiinipitoisten tuotteiden kuten lakritsin ja salmiakin haitoista sikiölle.

Lakritsin vaikutusten biologinen mekanismi tunnetaan eläinkokeiden perusteella hyvin.

Makeutusaine glykyrritsiini lisää stressihormoni kortisolin vaikutusta estämällä kortisolia inaktivoivan entsyymin toimintaa.

Kortisoli on välttämätöntä sikiön kehitykselle, mutta on suurina annoksina haitallista.

Ihmisillä glykyrritsiinin on pitkään tiedetty nostavan verenpainetta ja lyhentävän raskauden kestoa, mutta näin pitkälle ulottuvia vaikutuksia sikiöön ei ole aiemmin osoitettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu