Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedätkö millainen on suuseksisuoja? – ESS: Ani harva tuntee tämän

Suuseksistä on tullut tavanomainen osa suomalaisten seksielämää. Sen myötä myös sukupuolitaudit välittyvät suiden välityksellä.

– Minulle on itsestään selvää, että suuseksiä harrastetaan, se on yleistä, ja sitä kautta tulee myös tartuntoja, summaaEija Hiltunen-BackHelsingin yliopistollisen sairaalan sukupuolitautien poliklinikalta.

Kondomin käyttö yhdynnässä on tuttu ohje, mutta muistetaanko sama varovaisuus suuseksissä? Hiltunen-Backin mukaan ei.

– Hyvin vähän ihmiset tulevat ajatelleeksi sitä. Kaikki voi tarttua myös suuseksissä. Erityisesti klamydia, tippuri ja hpv voivat olla myös nielussa, eivätkä välttämättä oireile. Klamydia on näistä tavallisin, Hiltunen-Back kertooEtelä-Suomen Sanomien jutussa

Moni ei edes tiedä, mikä naiselle annettavaan suuseksiin tarkoitettu nuolemissuoja on, tai miltä se näyttää.

Ehkäisyn käyttöprosenttia ei tiedetä Suomessa, mutta maissa, joissa tietoa kerätään, käyttö on todella alhaista.

– Ihan hirveästi seksuaalikasvatuksessa ei puhuta suuseksistä, saati nuolemissuojista. Jos kortsujen käytöstä puhutaan, niin pitäisi tästäkin. Jos siitä puhuttaisiin, että suojia pitää käyttää, asia varmasti muuttuisi, sanooTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijaKatriina Bildjuchin

Kondomeja voi ostaa pienimmistäkin kioskeista, mutta naisten suuseksisuojia ei löydy marketin hyllystä.

Suomen Punaisen Ristin julkaisema Suuseksisuoja-video (2015):