Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Imatralla syntyneen esikoiskirjailijan isoäidin isä oli vainojen kohteeksi joutunut kommunisti

Romaani Vankileireiltä Vuoksenniskalle saapuneet kirjeet synnyttivät esikoiskirjan.

Imatralla syntynyt esikoiskirjailija Henna Siekkinen on julkaissut esikoisromaanin, jonka tapahtumat liittyvät läheisesti Imatraan. Aatteen puolesta -romaanin tarina hänen isoisänsä ja tämän perheen vaiheista. Romaanissa henkilöiden nimet on muutettu.

– Juoni pohjautuu tositapahtumiin. Kirja kertoo isoisoisäni tarinan fiktiivisellä otteella. Imatralla koko ikänsä asunut 90-vuotias isoäitini on ollut minule merkittävä tiedonlähde.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat suurelta osin 1920–1950-luvun Vuoksenniskalle, kertoo Siekkinen.

Kirjan tarina alkaa Savonlinnasta ja päätyy Vuoksenniskalle, jonne lähdettiin pula-aikana työn perässä.

Siekkisen isoäidin isä oli vainojen kohteeksi joutunut kommunisti, joka joutui kotietsintöjen jälkeen kuritushuoneeseen Viipuriin. Hän joutui Venäjän puolella Moskovan vankilan kautta pakkotyöhön Siperiaan, josta hän ei enää palannut. Hän lähetti vaimolle ja tyttärelleen kirjeitä, jotka vaimo poltti, mutta tytär säilytti. Pakkotyöleiriltä tuli lupa lähteä vuonna 1955. Kaksi viikkoa myöhemmin kotiin Imatralla tuli kirje, että isoisän isä on kuollut.

– Isoäitini antoi minulle kirjeet luettavaksi ensimmäisen kerran, kun olin 15-vuotias. Siitä lähtien tarina on ollut mielessäni. 2000-luvun alussa muutin Englantiin ja kävin sieltä käsin tapaamassa isoäitiä. Silloin päätin, että tämä tarina täytyy kertoa. Ensimmäisen version tein reilut kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen teos on monien vaiheiden kautta muototunut nykyisenlaiseksi, kirjailija kertoo.

Henna Siekkinen on ammatiltaan suuhygienisti, ja työskentelee Yleisradiolla. Aivan heti hän ei aio lähteä kirjoittamaan seuraavaa, koska kirjoitusprosessi oli työläs.

– Kirjani on omakustanne, mutta olen saanut sen teossa apua kustannusalan ammattilaisilta. Imatran kaupunginkirjasto on viime viikolla saanut kaksi nidettä valikoimiinsa, kertoo Siekkinen.