Löytöeläinten asema yhä surkea Suomessa – Tässä pahimmat ongelmat

Ilo ei aina ole ylimmällään. Myös lemmikin elämään kuuluu luopumista tutuista ihmisistä, eläinkavereista ja paikoista. Else Kyhälä

Jari Pietiläinen

Ensi lauantaina Suomessa vietetään valtakunnallista löytöeläinpäivää. Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy haluaa merkkipäivän kynnyksellä kiinnittää yleisön huomiota löytöeläinten heikkoon asemaan Suomessa ja esittää uuteen eläinsuojelulakiin parannusehdotuksia.

Hesy haluaa, että ainakin kissoille, koirille ja kaneille säädettäisiin tunnistusmerkintäpakko ja Suomeen luotaisiin valtakunnallinen eläintietokanta, johon kirjataan kaikkien tunnistusmerkittyjen eläinten tiedot. Tunnistusmerkintä ja yhtenäinen eläintietokanta mahdollistaisivat löytöeläimen omistajan jäljittämisen.

Tällä hetkellä kuntien on huolehdittava löytöeläimistä viidentoista vuorokauden ajan.

Löytöeläimillä on liian monta erillistä tietokantaa."

– Jos kadonnutta lemmikkiä ei ole tunnistusmerkitty eikä omistaja ymmärrä hakea eläintä määräajan puitteissa paikkakunnan talteenottopaikasta, eläin voidaan lopettaa, myydä tai sijoittaa eteenpäin, harmittelee Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen

– Tunnistusmerkitynkin löytöeläimen omistajan etsiminen on nykyisen monesta erillisestä eläintietokannasta koostuvan järjestelmän takia kuin neulan etsimistä heinäsuovasta. Tunnistusmerkintärekisterillä voitaisiin korvata myös koiravero niissä kunnissa, joissa sitä vielä peritään kuten Helsingissä.

Tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoitteen avulla myös lemmikkinsä hylänneet omistajat saataisiin rikosvastuuseen eläimen heitteillejätöstä. Tämä edistäisi vastuullista eläimenpitoa ja vähentäisi osaltaan lemmikin harkitsematonta hankintaa.

Eläinsuojelulakiin olisi Hesyn mielestä kirjattava myös vastuutaho, jolle määrätään velvoite hoitaa löytöeläinten kuljetus niiden talteenottopaikkaan.

Eläin toimitetaan löytöeläintaloon – jos viitsitään."

Tällä hetkellä löytöeläinten toimittaminen löytöeläintaloille on suurimmassa osassa Suomea kuntalaisten viitseliäisyyden, ajan ja mahdollisuuksien varassa, vaikka kansalaisille ei ole tällaista kuljetusvelvoitetta eläinsuojelulaissa säädetty. Hesy toivoo löytöeläinten vastaanoton ja kuljetuksen toimivan ympärivuorokautisesti.

Löytöeläinten hoidolle olisi lisäksi määriteltävä Suomessa minimitaso, jonka olisi täytyttävä jokaisen kunnan löytöeläinten talteenottopaikassa. Tällä hetkellä kunnat kilpailuttavat löytöeläinten hoidon ja valitsevat löytöeläinhoitolansa usein hinnan perusteella. Tämän seurauksena Suomessa on hyvin kirjava joukko eritasoisia löytöeläinten talteenottopaikkoja.

– Kun kyseessä ovat eläimet, kilpailutuksen keskeisin kriteeri ei saa olla edullisuus. Ensisijaisiksi valintaperusteiksi on asetettava hoidon laatu sekä työntekijöiden ammattitaito.

Löytöeläimille on taattava kunnollinen eläinlääkärin tekemä tulotarkastus, sairauksien hoito, tarpeelliset rokotukset ja madotukset ja tunnistusmerkintä. Eteenpäin sijoitettaessa täysikasvuiset kissat, kanit ja uroskoirat on myös leikkautettava, Luukkainen summaa.

Valtakunnallista löytöeläinpäivää vietetään joka vuosi maaliskuun ensimmäisenä lauantaina. Lue tästä päivän tapahtumista Helsingissä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu