Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isoäiti hämmästyi lasten syntymäpäivistä – HS: "Päivänsankari raivosi lahjasta, juhlista tuli kilpavarustelua"

Helsinkiläinen neljän lapsen isoäiti Riitta Mässeli pohtii Helsingin Sanomien mielipideosastossa, miksi lasten syntymäpäivä­juhlista on tullut kilpavarustelua.

Hän osallistuvansa aktiivisesti lastenlastensa elämään ja havainneensa, että lasten syntymäpäiväjuhlat ovat muuttuneet yhä suurellisemmiksi.

Enää ei Mässelin mukaan riitä, että tarjolla on hieno hahmokakku tai jäätelöbaari, vaan joka juhlassa on eri teema ja koristeet, "joita ei tietenkään voida käyttää uudestaan".

– Jokainen vieras odottaa, että saisi mukaansa jonkinlaisen lahjapussin. Tavallisistakaan juhlista ei selviä enää perinteisillä popcorneilla ja onginnalla, vaan äiti on saattanut leipoa koko edeltävän viikon kakkutikkuja sun muita ja askarrellut valtavaa banderollia juhlapaikan koristeeksi. Lapset vertailevat keskenään, kenellä on ollut parhaat juhlat, Mässeli kummastelee.

Erityisesti hän ihmettelee erilaisissa sisäleikkipuistoissa järjestettäviä juhlia.

– Vein yhden lapsenlapsista taannoin tällaisiin juhliin. Ensin päivänsankari raivosi lapsenlapseni antamasta lahjasta, joka ei kuulemma ollut hyvä. Vanhemmat eivät sanoneet mitään. Kun tulin hakemaan lapsenlastani, löysin nämä 5–6-vuotiaat lapset kiipeilemästä keskenään. Kesti kymmenen minuuttia ennen kuin kukaan aikuinen eksyi paikalle. Synttäreiden idea oli ilmeisesti se, että lapset saattoi kakun jälkeen jättää keskenään riehumaan?

Mässeli myöntää auliisti, että on voinut pudota ajan rattailta, mutta kaipaa silti aikaa aikaa, jolloin juhlat olivat yksinkertaiset kotikutsut, joissa "ekstrana saattoi olla askartelua".

– En muista, että kukaan olisi koskaan lähtenyt niistä juhlista pahalla mielellä, kun ei saanut itse lahjaa. Lapset oppivat, että jokainen saa lahjan aina omissa juhlissaan.