Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa HIV-infektion saaneet yli 70-vuotiaita miehiä – Kaikkien tartunta peräisin Venäjältä

Etelä-Karjalassa tuli ilmi seitsemän uutta HIV-tapausta viime vuoden aikana. Kaikki miehet, joilla todettiin HIV-infektio vuonna 2016, olivat yli 70-vuotiaita. Kaikkien tartunta oli peräisin Venäjältä. Tiedot käyvät ilmi Etelä-Karjalan tartuntatautiraportista vuodelta 2016. Infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan iäkkäiden miesten HIV-infektiota ei ole diagnosoitu ajoissa.

– Ajatus mahdollisesta tartunnasta ei ole tullut heidän mieleensä ennen kuin infektio on jo pitkällä, Suomalainen sanoo.

HIV-tartunnan jälkeen oireiden alkamiseen voi kulua useita vuosia.

– Oireiden ilmaantuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Noin kolmasosa tartunnan saaneista sairastuu ohimenevään kuumetautiin, johon liittyy ihottumaa.

Suomalaisen mukaan HIV-infektion toteaminen varhaisessa vaiheessa olisi erittäin tärkeää. Hän suosittelee testeihin menemistä myös iäkkäille ihmisille.

Sukupuolitautien ja tuberkuloosin kokonaismäärät olivat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella edellisten vuosien tasolla.