Herra Leppä kiusaa taas suomalaisia – "Hän on täällä tänään..."

Lepän ja pähkinäpensaan kukinta on alkamassa ja seuraavaksi koivut alkavat tuprautella siitepölyjään. Anneli Tuominen-Halomo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Lehtipuiden kukinta on taas alkanut Suomessa. Lepän kukinta jatkuu maan eteläosissa ja on aluillaan lämpimillä kasvupaikoilla maan keskiosissa.

Tänään lepän siitepölyä on erityisen runsaasti Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa.

Tuulisesta säästä johtuen lepän siitepölymäärät ilmassa ovat kohonneet viime päivien aikana hetkittäin runsaiksi maan etelä- ja keskiosissa ja kohtalaisiksi maan pohjoisosissa Lappia lukuun ottamatta. Tällä hetkellä määrät ovat enimmäkseen kohtalaisia maan eteläosissa ja vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan keskiosissa.

Myös pähkinäpensaan kukinta jatkuu maan eteläosissa. Pähkinäpensaan siitepölymäärät ilmassa ovat vähäisiä maan eteläosissa.

Lepän siitepölylle herkistyneet allergikot voivat saada oireita koko maassa Lappia lukuun ottamatta ja pähkinäpensaan siitepölylle herkistyneet maan eteläosissa.

Suomalaisista noin joka viides on siitepölyallergisia. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo. Koivun siitepölystä oireita saa noin joka kuudes, heinistä joka kymmenes ja pujosta joka kahdeskymmenes väestöstä.

Nämä siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa, mutta joskus myös keuhko-oireita, kuten yskää ja hengityksen vinkumista.

Ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta. Siitepölykauden alku on aikaistunut noin kahdella viikolla. Lehtipuiden määrä on lisääntynyt. Se on kasvattanut kokonaissiitepölymäärää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu