Maahanmuuttajat haluvat Lappeenrannan valtuustoon – Mustapha , Isaac ja Mediatrice ensimmäistä kertaa ehdokkaina

Vaalit Lappeenrantalaisilla on mahdollisuus valita kaupunginvaltuustoon myös maahanmuuttajataustainen ehdokas.

Mediatrice Nyiramugisha (vas.), Mustapha Abdelhak ja Isaac Witherspone ovat ehdolla Lappeenrannan kaupunginvaltuustoon. Heikki Kemppainen

Heikki Kemppainen

Lappeenrannan kunnallisvaaleissa on nyt ilahduttava määrä ehdokkaita, joilla on maahanmuuttajatausta.

Heitä ovat muun muassa demareiden Mustapha Abdelhak, perussuomalaisten Isaac Witherspone ja keskustan Mediatrice Nyiramugisha Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa he haluaisivat vaikuttaa muun muassa nuorten, työttömien ja maahanmuuttajien asemaan.

He kaikki ovat vaaleissa ehdokkaina ensimmäistä kertaa. Pyydän heitä kuvailemaan suomalaisia yhdellä sanalla.

– Hiljaisia, Isaac Witherspone mainitsee.

– Rauhallisia, Mediatrice Nyiramugisha kuvailee.

– Rehellisiä, Mustapha Abdelhak kertoo.

Jos heidät valitaan Lappeenrannan kaupunginvaltuustoon, jokaisella on epäkohtia, joihin he haluaisivat ensisijaisesti vaikuttaa.

– Nuorille, työttömille ja maahanmuuttajataustaisille voisi olla enemmän mahdollisuuksia oppisopimukseen. Nuorten on vaikea hankkia työkokemusta, jos ei ole työtä ja nykyään kuitenkin vaaditaan työkokemusta. Kaupungin pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä pienten ja isojen yritysten suuntaan, jotta näitä oppisopimuspaikkoja järjestyisi, Isaac Witherspone mainitsee.

– Minun sydämessäni on nuorten auttaminen. Nuorille voisi olla ilmainen paikka, jossa he voisivat harrastaa. Jos he ovat vain IsoKristiinassa tai Armadassa, he joutuvat ehkä varastamaan tai on huumeita. Pieniä yrityksiä voisi tukea enemmän, esimerkiksi olisi kahden ensimmäisen vuoden tuki, ettei heidän tarvitsisi maksaa työntekijälle palkkkaa. Näin yrittäjät voisivat jatkaa paremmin eikä tarvitsi mennä sosiaalitoimiston jonoon. Maahanmuuttajille ja suomalaisille voisi olla enemmän tapahtumia, joissa he voisivat tavata ja tutustua, Mediatrice Nyiramugisha ehdottaa.

Mustapha Abdelhak haluaisi enemmän panostuksia lasten harrastuksiin.

– Monella perheellä ei ole varaa maksaa lasten harrastuksia. Harrastus voi maksaa 2000–3000 euroa vuodessa. Kaupunki voisi yrittää saada firmoilta sponsorirahaa lasten harrastustoimintaan, Mustapha Abdelhak kertoo.

Heidän mukaansa monia korjattavia kohtia on edelleen Suomessa ja Lappeenrannassa, mutta myös paljon kehuttavaa on.

– Maahanmuuttajille Suomi on aivan loistava, toisinaan jopa parempi kuin kantasuomalaisille. Maahanmuuttajille on tukipalveluja, joita ei välttämättä muilla ole, kuten sosiaalityöntekijä voi auttaa varaamaan ajan hammaslääkärille tai neuvoa vuokra-asioissa, Isaac Witherspone mainitsee.

– Maahanmuuttajista jotkut voivat hyvin, jotkut oppivat hitaammin eivät voi yhtä hyvin, Mediatrice Nyiramugisha kertoo.

– 28 vuotta sitten, kun muutin Suomeen, oli kova aika, ei ollut helppoa, lama alkoi. Nyt elämä on paremmin, mutta suomen kielen kursseja ei ole vielä tarpeeksi, Mustapha Abdelhak kertoo.

Ehdokkaita

Isaac Witherspone (ps.):

– Olen 32-vuotias Liberiassa syntynyt, Norsunluurannikolla kasvanut ja Suomessa koulutettu nuori mies. Olen koulutukseltani diplomi-insinööri, mutta toimin nykyään kiinteistönhoitajana Lappeenrannassa.

Clarisse Jay (vihr.):

– 26-vuotias ympäristötekniikan opiskelija, muutti Suomeen yksinhuoltajaäidin lapsena vuonna 1993 3-vuotiaana Etelä-Afrikasta. Hän on puoleksi suomalainen. Jay aloitti opinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa vuonna 2011.

Mustapha Abdelhak (sd.)

– Myymälävastaava, yrittäjä. Muutti Lappeenrantaan 28 vuotta sitten Marokon Casablancasta.

Mediatrice Nyiramugisha (kesk.)

– Viiden lapsen äiti, yrittäjä, restonomiopiskelija

Kommentoi

Palvelut