Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sikiöseulonnat lähtivät Imatralta Lappeenrantaan

raskaudet Koko raskausajan hoito keskitetään samaan yksikköön Etelä-Karjalassa.

Alkuraskauden sikiöseulontojen tekeminen on loppunut Imatran Honkaharjun sairaalassa helmikuun lopussa. Nyt imatralaisäidit matkustavat ultraäänitutkimuksiin Etelä-Karjalan keskussairaalaan Lappeenrantaan, joka on myös imatralaisäitien synnytyssairaala. Muutos johtuu siitä, että Imatran ultraäänitutkimukset aiemmin tehnyt Honkaharjun sairaalan gynekologi Timo Lehtonen on jäänyt eläkkeelle, eikä hänen tilalleen ole palkattu uutta työntekijää.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkärin Antti Valpaksen mukaan muutoksen takana on se, että sikiöseulonnat on järkevä keskittää samaan yksikköön, jossa synnytyksetkin hoidetaan.

– Sikiöseulontojen siirtymisestä Lappeenrantaan ei ole mitään riskiä sikiölle. Ultraäänitutkimukset ovat suunniteltua ja vapaaehtoista toimintaa, sanoo Valpas.

Hän painottaa, että sikiöseulontojen siirtämisellä Lappeenrantaan ei ole tarkoitus kiusata imatralaisia äitejä, vaan siinä ajatellaan sitä, miten tutkimukset saataisiin sujumaan mahdollisimman ammattitaitoisen henkilökunnan ja hyvän laitteiston avulla.

Sikiöseulonnoissa on kyse raskausviikkojen 11–12 ultraäänitutkimuksesta ja raskausviikkojen 18–20 rakenneultraäänitutkimuksesta. Eksoten alueella seulonnat koskevat vuosittain noin tuhatta raskaana olevaa naista. Ultraäänitutkimukset tekevät siihen koulutetut kätilöt. Jos he epäilevät tutkimuksissa jotain poikkeavaa, kutsutaan lääkäri paikalle. Raskauksista noin 10–15 prosenttia vaatii jatkoseurantaa.

– Sikiöseulonnat ovat hyvin herkkä alue. Alkuraskauden ultrassa todetaan esimerkiksi tuulimunaraskaudet, jotka johtavat raskauden keskeytyksiin. Niiden vuoksi on hyvä, että tutkimus ja hoito tapahtuvat samassa yksikössä, Valpas jatkaa.

Yli 90 prosenttia äideistä haluaa sikiöseulontaan, mutta osa ei kuitenkaan tule niihin esimerkiksi uskonnollisten ja eettisten syiden vuoksi.

Neuvolapalvelut toimivat edelleen Imatralla. Jos neuvolakäynneillä tulee tarve erikoislääkärin vastaanotolle, niin lähete tulee Lappeenrantaan.

– Olemme Eksotessa pohtineet myös sellaista vaihtoehtoa, että erikoislääkäri tulisi Imatralle esimerkiksi yhdeksi päiväksi. Sitä varten tarvitsisimme lisää lääkäreitä, sanoo Valpas.

Monet imatralaisäidit ovat vastustaneet ultraäänitutkimusten siirtymistä Lappeenrantaan lähinnä pitkien matkojen ja mahdollisen sairaalassa jonottamisten vuoksi.