Näkökulma: Näin se vaan on, ABC:lta saa parempaa ruokaa kuin ravintolasta

Pihtiputaan Shell Helmisimpukan muikkuannos on suomalaisen huoltoasemaruuan aatelia. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Ennen kuin suomalainen oppii puhumaan tai syömään, lapsi opetetaan haukkumaan huoltoasemien ruokaa. Siitäkin huolimatta, että hän tulee syömään sitä lukemattomilla perhelomilla ja urheiluseuran pelimatkoilla.

Mollaukselle on hyvä syy: kuiva ja muhjuinen noutopöytä. Sellaista saa muun muassa ABC-ketjun liikenneasemilta. Ruokailijoita ABC:n noutopöydässä käy jopa viisi miljoonaa vuodessa.

ABC onmyös hyvä esimerkki hyvästä huoltoasemaruuasta. Ketju on viime vuosina kehittänyt lähiruokaan perustuvia annoksia, jotka ovat upean makuisia. Asiakkaille niistä kuitenkin kerrotaan huonosti. Erikoisuuksia joutuu tilaamaan tiskin alta.

Lapsi opetetaan Suomessa haukkumaan huoltoasemien ruokaa."

Kokeilkaa pääsiäislomalla tai mökkimatkalla Siuntion Pickalan ABC:n hampurilaista, jonka pihvi on tehty paikallisen Gårdskullan tilan angus-lihasta. On omituista, että annoksesta ei ole mitään mainintaa nettisivuilla. Ruokalistallakin se on saatu piilotettua niin hyvin, etteivät edes kaikki henkilökunnasta tiedä purilaisenolemassaoloa. Mutta siellä se on. Olen sen itse syönyt ja nauttinut paljon. Viimeksi keskiviikkona varmistin, että annos pysyy listalla.

Toinen esimerkki löytyy nelostien varrelta Joutsan aakkosasemalta. Listalla on puulankun päältä tarjottava lehtikaalista ja pellavansiemenistä tehty kasvispihvi, joka on parempi kuin monessa Helsingin ravintolassa. Annos on niin näyttävä, että se herättää taatusti annoskateutta. Erityistä meteliä tästäkään erikoisuudesta ei pidetä, koska nettisivujen hämärä kuva kasvispihvistä muistuttaa tyhjennettyä biojäteastiaa.

Joutsassa kasvispihvi on parempi kuin monessa Helsingin ravintolassa."

Lapin-reissullamoni pysähtyy keskellä Suomea Pihtiputaalla. Tienoon paras ravintola on toisten mielestä 1970-luvun tunnelmalta tuoksuva Takkatupa tai 2010-luvun huippuarkkitehtuuria edustava upouusi Niemenharju.

Suosikkini on ihan tavallinen Shell Helmisimpukka. Sielläkään ei kannata hosua noutopöydän kanssa, vaan rauhoittua hetkeksi ja tilata tillivoin kanssa tarjoiltuja muikkuja tai ankankoipea punaviinikastikkeella. Kun matkalla syö hyvin, niin perillä kelpaa vähän kehnompikin eväs.

aapo.siippainen@media.fi Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu