Laiton bisnes vain paisuu Suomessa – Kuva: Tulli takavarikoi kokonaisen seinällisen nuuskaa

Laiton nuuskabisnes paisuu Suomessa. Tulli kertoi tiistaina takavarikoineensa tällaisen seinällisen nuuskaa. Tulli

Mikko Välimaa

Tulli kertoi tiistaina paljastaneensa laajan nuuskan salakuljetusbisneksen, jossa Suomeen epäillään tuodun Ruotsista noin 1 300 kiloa nuuskaa.

Pääkaupunpunkiseudun pimeille markkinoille tarkoitettua laitonta ainetta on saatu takavarikoitua Pohjois-Suomessa 650 kiloa.

Lisäksi Tulli on paljastanut aiempia salakuljetustapauksia, joissa nuuskaa on tuotu pk-seudulle myyntiin 680 kilon verran.

Tullin mukaan rikollisten välttelemien verojen määrä on yhteensä 520 000 euroa.

Kolmea nuuskaringin jäsentä epäillään törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta. He ovat olleet vangittuna.

Tutkinnan aikana Tulli on takavarikoinut myös kannabista 60 000 euron arvosta. Tätä tapausta Tulli on tutkinut törkeänä huumausainerikoksena, ja vangittuna on yksi henkilö.

Molemmat tapaukset on siirretty Lapin syyttäjänvirastoon syyteharkintaan.

Nuuskan salakuljetuksesta on tullut Suomessa pimeääbisnestä, joka kasvaa koko ajan.

Tulli on aiemmin kertonut, kuinka nuuskaa tuodaan Ruotsista Pohjois-Suomen kautta Etelä-Suomeen, missä sitä myydään edelleen internetin kauppapaikkojen kautta, muun liiketoiminnan yhteydessä tai jopa postiennakolla.

Viime vuonna Suomessa paljastui nuuskan salakuljetus- ja jälleenmyyntitapauksia ennätyksellisen paljon. Tullin mukaan vuonna 2016 nuuskaa takavarikoitiin yhteensä 3 442 kiloa.

Viime vuoden elokuussa voimaan tulleen tupakkalain mukaan yksityishenkilö saa omaa henkilökohtaista käyttöään varten tuoda mukanaan yhteensä enintään yhden kilon nuuskaa.

Nuuskan myyminen on ollut kiellettyä Suomessa vuodesta 1995 lähtien. Venäjällä nuuskan kauppaaminen on ollut kiellettyä tammikuusta 2016 lähtien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu