Seksi ja parisuhde paremmiksi tekoälyllä – Suomessa tehty sovellus toimi todistetusti

Uusi applikaatio on onnistunut parantamaan pariskuntien seksielämää. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

VTT on tutkinut suomalaisen terveysteknologiayrityksen Olento Lifen julkaisemaa parisuhteen digitaalista hoitomuotoa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää hoitomuodon vaikutukset tavallisimpiin parisuhdeongelmiin.

Jokainen We Did It -applikaation käyttäjistä kasvatti parisuhdeonnellisuuttaan keskimäärin kolmanneksella kolmessa viikossa. Tekoäly vaikutti positiivisesti varsinkin pariskuntien seksielämään.

– Tutkimukseen osallistuneet kokivat aluksi digitaalisen hoitomuodon huvittavana, mutta yllättyivät positiivisesti tämän tehosta ja tavasta vahvistaa parisuhdetta, VTT:n erikoistutkija Kaisa Vehmas toteaa tiedotteessa.

Tekoäly vaikuttaa positiivisesti pariskuntien seksielämään."

Suomalainen terveysteknologiayritys Olento Life julkaisi runsas vuosi sitten We Did It -mobiiliapplikaation, joka lupaa korjata parisuhdeongelmia uudella tavalla.

Kognitiiviseen käyttäytymistieteeseen ja positiiviseen psykologiaan perustuva palvelu helpottaa parisuhteen solmujen ratkaisemista ilman ulkopuolista apua. Pelimäinen lähestymistapa tekee käytöstä helppoa.

– Pelillisyys on tämän päivän sana suunniteltaessa ihmisen eri elämänalueita parantavia digitaalisia palveluita. Suomessa pelillistämistä on hyödynnetty ansiokkaasti esimerkiksi nuorten opetus- ja mielenterveystyössä, Olento Lifen toimitusjohtaja Peeter Lange sanoo.

Laadullisessa tutkimuksessa parisuhteen osapuolet arvioivat suhteensa eri osa-alueiden toimivuutta asteikolla nollasta sataan. Onnellisuuden keskiarvo miehillä palveluun tultaessa oli 50,2. Kolmen viikon käytön jälkeen luku oli 67,4. Vastaavat luvut naisilla olivat 49,1 ja 65,5.

– Pariskuntien onnellisuuden tunne kasvoi keskimäärin 33 prosentilla 21 päivässä, joka oli tutkimuksen kesto. Tämä on tutkijan näkökulmasta merkittävä parannus, Vehmas tähdentää.

Olento Life julkaisee nyt ensi kertaa VTT:n tutkimuksen yhteydessä myös omia tilastojaan. Tuhansista käyttäjistä koostuva tietokanta kertoo, että pariskuntien tyytyväisyys kasvaa prosentuaalisesti eniten kolmella tietyllä parisuhdearjen osa-alueella.

Näin ihmiset opetetaan omiksi terapeuteikseen."

Kaikkien applikaatiota käyttäneiden parien kesken tyytyväisyys kotitöiden määrään ja jakautumiseen kasvoikolmen viikon mittaisen käyttöjakson aikana keskimäärin neljänneksellä. Tyytyväisyyskeskinäiseen kommunikointiin kasvoiyleensä yli kolmanneksella.

Suurin ero aikaisempaan nähtiin kategoriassa kosketus ja seksi, jonka tyytyväisyyslukua palvelu nostiperäti 38 prosentilla.

– Ihminen tarvitsee kokemuksen siitä, että hän voi saada aikaan parannuksia omassa ympäristössään. Aplikaatio auttaa tekoälyn avulla ihmistä muuttamaan omia tulkintojaan ja toimintamallejaan. Hänet opetetaan ikään kuin omaksi terapeutikseen, Lange selventää.

Idea helposti lähestyttävästä mutta tehokkaasta parisuhdetyökalusta syntyi Langen oman avioeron yhteydessä.

– Suomessa joka viides on tyytymätön parisuhteeseensa. Samalla kuitenkin vain muutama prosentti avun tarpeessa olevista kääntyy perinteisten parisuhdeterapiapalvelujen puoleen. Liian moni jää avun ulkopuolelle ja voi huonosti. Kynnystä apuun hakeutumiselle oli saatava madallettua ja uusia tehokkaita hoitokeinoja kehitettävä, Lange kertoo palvelun taustoista.

Kaisa Vehmaksen mukaan tutkimuksessa korostui myös se, ettei hyvin suunnitellun sovelluksen tarvitse pakottaa käyttäjäänsä olemaan läsnä palvelussa jatkuvasti.

– Nykyään kun digitaalisten laitteiden käyttö saattaa olla jopa yksi parisuhteeseen negatiivisesti vaikuttavista asioista, oli kiva huomata, että We Did It ohjasi pariskuntia keskustelemaan ja tekemään asioita offline.

We Did It -applikaation voi ladata maksutta Windows-, Android- ja iOS -älylaitteille. Kuluvan kevään aikana palvelu lanseerataan myös Ruotsissa, Saksassa, Iso-Britanniassa ja Pohjois-Amerikassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu