Laihdutuskierre nosti Katjan painon 160 kiloon, mutta nyt se on loppu – leikkaus toi avun

TERVEYS Viime vuoden tammikuussa Katja Kallio painoi 160 kiloa – nyt reilu vuosi myöhemmin 70 kiloa vähemmän. Lihavuusleikkaus päätti pitkän laihdutuskierteen.

Katja Kallion perheeseen kuuluu mies, kaksi tytärtä ja joukko nelijalkaisia, joista yksi on loputtoman ystävällinen rottweiler Iita. Ohessa kuvasarja siitä, miten ene-dieetti ja lihavuusleikkaus näkyvät Kallion painossa. sauvo.jylha@media.fi p0400-42488

Riitta Suomalainen

Katja Kallion laihdutushistoria alkaa teinivuosista. Takana on yli 20 vuotta jatkunut ahdistava laihtumisen ja lihomisen kierre.

–Ensimmäisellä kerralla 14–15-vuotiaana laihdutin Painovartijoissa 20 kiloa.

Sitä seurasi useampia isompia ja pienempiä laihdutusjaksoja, joista yksikään ei päättynyt pysyvään painon alenemiseen. Enimmillään painoa putosi liikunnalla ja terveellisillä ruokavalinnoilla 74 kiloa. Se ei vain riittänyt.

–Lihoin aina takaisin ja enemmänkin. Jos paino olisikin noussut vain joitakin kiloja vuodessa, mutta sitä tuli useita kiloja kuukaudessa.

Paino nousi useita kiloja kuukaudessa."

Ilman masennusta Kallio olisi saattanut onnistua. Ehkä. Masennus oli – on – kuitenkin tosiasia, jonka kanssa pitää elää. Se on diagnosoitu ja sen uusiutuminen estetään lääkityksellä. On parempia ja huonompia aikoja.

–Kun masennus alkoi oireilla, kontrolloin liikkumisiani ja syömisiäni, kunnes kaikki levisi käsiin, istuin kotona sohvalla, itkin, söin mitä sattui ja lihoin. Hain lohtua ruuasta ja pyrin sen avulla eroon sisäisestä pahasta olostani.

Kallio ei muista sellaista aikaa, jolloin hän ei olisi miettinyt laihduttamista ja painoaan. Jos paino ei ollut menossa alas, se oli tulossa ylös.

–En pitänyt itsestäni ja ajattelin, etteivät muutkaan voi pitää. Olin itselleni niin julma, ettei kukaan olisi pystynyt samaan.

Onneksi oli perhe. Mies ei välittänyt kiloista eikä kahden tyttären äiti halunnut niitä myöskään lastensa elämän keskipisteeksi. Kotona puhuttiin muusta kuin lihavuudesta.

Sitten riitti. Vuosien miettimisen jälkeen Kallio haki työterveyslääkäriltä lähetteen lihavuusleikkaukseen.

–Omalla kohdallani se oli helppoa, mutta ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä on yhä paljon. Lihavia neuvotaan lähtemään lenkille ja hillitsemään syömisiään eli tekemään juuri sitä, mitä moni on yrittänyt vuosikaudet ja kerran toisensa jälkeen.

Matka alkoi Hyvinkään sairaalasta. Ensimmäisessä punnituksessa 21. tammikuuta 2016 Kallio painoi 160,7 kiloa. Yli neljä kuukautta jatkuneen erittäin niukkaenergisen dieetin aikana paino putosi noin 30 kiloa.

Leikkaus tehtiin Meilahden sairaalassa 2. kesäkuuta.

–Ohutsuolesta poistettiin puolentoista metriä eli se osa suolta, josta ruoka imeytyy aktiivisimmin.

Nyt reilu vuosi myöhemmin paino on pudonnut 90 kiloon.

Kuka pääsee?

Hoitosuosituksessa määritellään, milloin lihavuutta voidaan hoitaa leikkauksella.

1. Painoindeksi terveellä henkilöllä vähintään 40, tai vähintään 35 henkilöllä, jolla on laihduttamista edellyttävä sairaus, esim. diabetes tai uniapnea.

2. Ikä 20–60/65 vuotta.

3. Ennen leikkausta laihdutusta ja painonhallintaa on pitänyt yrittää ammattilaisen ohjauksessa.

4. Potilaan arvioidaan kykenevän muuttamaan syömistottumuksia leikkauksen edellyttämällä tavalla. Esim. huomattava ahmimishäiriö tai alkoholiongelma estävät leikkauksen.

Suomessa laihdutusleikkauksia tehdään yliopistollisissa sairaaloissa ja suurissa keskussairaaloissa.

Lähde: Duodecim.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu