Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden 1918 teloitusrahan kohtalo on karu: jopa 19 000 juhlakolikkoa jää kokonaan lyömättä

Vuoden 1918 teloitusrahan kohtalo on karu: jopa 19 000 juhlakolikkoa jää kokonaan lyömättä. Eilen tiistaina julkisuudessa kohua herättänyttä, vuoden 1918 sisällissotaa kuvannutta juhlarahaa ei julkaista lainkaan. Juhlarahoja ei ole lyöty yhtään kappaletta.

– Alunperin tätä juhlarahaa oli tarkoitus lyödä proof-laatuisena eli peilikiiltoisena 4 000 kappaletta ja unc-laatuisena eli tavanomaisena käyttörahana 15 000 kappaletta, kertoo Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen

Karjalaisen mukaan ennakkotilauksia juhlarahasta ehti tehdä kahdeksan asiakasta, ennen kuin valtiovarainministeriö päätti, että ainakin kohua herättänyttä sisällissotakolikkoa ei julkaista. Ennakkotilaajien joukossa oli niin yrityksiä kuin yksityisiä kansalaisia.

Kohun synnytti juhlarahaan suunniteltu kuva-aihe, jossa sisällissodan valkoisen armeijan joukot teloittavat punaisen puolen sotavankeja. Kuva-aihe perustuu alkuperäiseen valokuvaan.

Julkaisematta jääneet keräilykohteet ovat aiheuttaneet aiemminkin kohua – myös filatelistien keskuudessa.

Esimerkiksi Saksan liittotasavallassa ehdittiin jo painaa vuoden 1980 kesäolympialaisten postimerkit, kunnes tuli tieto, että Saksa boikotoi Moskovan olympialaisia, eikä osallistu niihin lainkaan. Siitä syystä painetut postimerkit jätettiin laskematta liikkeelle.

Saksan silloinen postiministeri oli kuitenkin ehtinyt viedä yhden testiarkin kotiinsa – ja hänen vaimonsa käytti arkista kaksi postimerkkiä yksityisten kirjeidensä postitukseen. Näistä julkaisemattomista postimerkeistä tuli oitis modernin filatelian halutuimpia kohteita. Mainitut kaksi käytettyä postimerkkiä ovat nyt huippuarvokkaita.