Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aloitatko grillikauden vappuna? Räjähdys ja raju palo pahin vaihtoehto – katso myös video oudosta paistokikasta

Grillikauden alkaessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa nestekaasun turvallisesta käytöstä.

Rasvapalojen välttämiseksi talvisäilössä ollut kaasugrilli kannattaa puhdistaa huolella ennen käyttöönottoa. Grillin keväthuoltoon kuuluu liitosten tiiviyden ja letkun kunnon tarkastus. Myös kaasupullon vaihdon jälkeen on hyvä tarkistaa liitosten tiiviys, jotta kaasu ei pääse vuotamaan.

Noudata valmistajan käyttö- ja huolto-ohjeita ja valvo grilliä koko käytön ajan. Pidä lapset ja kotieläimet loitolla kuuman grillin läheisyydestä. Huolellisuus ja ohjeiden noudattaminen takaavat turvallisen grillaamisen.

Nestekaasun käyttö vaatii erityistä huolellisuutta, sillä se on erittäin tehokas ja helposti palamaan syttyvä polttoaine.Vuotava kaasu voi syttyessään aiheuttaa rajun tulipalon tai pahimmassa tapauksessa räjähdyksen. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tarkistaa ja huoltaa kaasulaitteet säännöllisesti.

Ennen kaasugrillin käyttöönottoa tarkista polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto. Polttimen kanavissa saattaa olla karstaa tai vaikkapa hyönteisiä, jos grilliä ei ole käytetty pitkään aikaan. Kaasuletku saattaa hapertua auringonvalossa ja siihen voi tulla pieniä halkeamia.

Letkun kunnon voit tarkistaa taivuttamalla sitä mutkalle. Jos letkussa näkyy hiusmurtumia, se on syytä vaihtaa uuteen. Letkun liitoskohdat pullon ja grillin välillä ovat kriittisiä kohtia. Niiden tiiviys on hyvä varmistaa ennen grillin käyttöä sekä pullon vaihdon yhteydessä.

Liitosten tiiviyden voit tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, niin liitokset vuotavat. Tällöin kiristä liitokset ja tee tarkistus uudelleen.

Kun sijoitat grilliä pihalle tai terassille, katso, ettei sen lähellä ole mitään syttyvää. Grilliä käytettäessä kaasupullo pitää siirtää grillin sivulle, jotta se ei kuumenisi liikaa. Oikein palava kaasuliekki on sininen ja liekin keskusta sinivihreä. Jos liekki palaa kellertävänä eikä meinaa syttyä, on poltin puhdistuksen tarpeessa.

Valvo grilliä koko käytön ajan ja pidä pienet lapset ja lemmikit poissa kuuman grillin lähettyviltä. Grillaamisen jälkeen muista sulkea kaasun tulo ensin pullon säätimestä, myös hätätilanteessa.

Suomessa myytävien kaasugrillien pitää olla CE-merkittyjä ja niiden mukana on oltava suomen- ja ruotsinkieliset käyttö- ja huolto-ohjeet. Kaasulaitteissa saa käyttää vain niin sanottua kotitalouspaineensäädintä (30 mbar).

Grillissä on oltava seuraavat varoitusmerkinnät:

– Vain ulkokäyttöön. – Lue ohjeet ennen laitteen käyttöä. – Varoitus: laitteen osat voivat olla hyvin kuumia. Pienten lasten pääsy laitteelle estettävä.

Tukes valvoo tänä kesänä myymälöiden kaasugrillejä. Valvontakäynneillä tarkastetaan kaasugrillien merkintöjä ja käyttöohjeita sekä pakkauksien merkintöjä.

Osa grilleistä valitaan testaukseen. Testauksessa tarkastetaan grillin toiminta ja varmistetaan grillin käyttöturvallisuus.