Kerrostaloasunnon remontti voi vaarantaa myös naapureiden terveyden – "Ehkei asiaa ole rummutettu riittävästi"

Geologi Krista Mönkäre tutkii Inspectan laboratoriossa Vantaalla onko ilmanäytteessä asbestia. Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Kodin remonteissa voi piillä vaara. Vaaraksi terveydelle ovat vanhojen rakennusten materiaalit, jotka sisältävät asbestia.

–Asbestia käytettiin aiemmin muun muassa pintojen tasoitteissa, laatoituksien laastiaineissa, materiaalien kiinnitysliimoissa, lähes kaikissa rakennusmateriaaleissa, luettelee asbestiasiantuntijaAino Taitto.

Asbestin käytönkulta-aikaa olivat 60- ja 70-luvut.

–Lähes kaikissa 60- tai 70-luvulla rakennetuissa kohteissa käytettiin asbestia jossain muodossa.

Taitto harmittelee, ettei asbestiin liittyvä lainsäädäntö ole kaikille tuttu.

–Ehkä asiaa ei ole rummutettu riittävästi, mutta asbestikartoitus pitää lain mukaan tehdä kaikissa saneeraus- ja purkukohteissa, jotka ovat valmistuneet ennen vuotta 1994.

Asbestikartoitus tuo loppupeleissä säästöä korjaushankkeissa."

Joskus taloyhtiöissämuristaan lain velvoittamista asbestin pakkokartoituksista. Ne nähdään kulueränä.

– Pitäisi muistaa, että kyse on terveysvaaraa aiheuttavasta aineesta. Säästön seuraukset saattavat aiheuttaa terveysriskejä niin purkajalle kuin asukkaallekin. Lisäksi hyvin ja ajoissa tehty asbestikartoitus tuo loppupeleissä säästöä korjaushankkeissa, muistuttaa Taitto.

Asbestin pääseminenhengitysteihin saattaa aiheuttaa muun muassa asbestoosia, mesotelioomaa ja keuhkosyöpää. Asbesti on edelleen yksi merkittävimmistä työperäisten sairauksien aiheuttajista.

– Kaikki asbestisairaudet ovat vakavia hengityssairauksia ja ruuansulatuselinten sairauksia, jotka kehittyvät yleensä hitaasti.

Pienintä turvallista altistumismäärää ei asbestin kohdalla tunneta.

Vaikka asuisinkodissa, joka on rakennettu aikaan, jolloin asbestia käytettiin, hysteriaan ei ole Taiton mukaan syytä.

–Ei asbesti pölyä, jos asbestipitoinen materiaali on ehjä. Vaara syntyy, kun puretaan rakenteita ja materiaalit pölyävät.

Mikäli taloyhtiön yksittäinen osakas päättää saneerata kotiaan ja teettää vaaditun asbestikartoituksen omalla kustannuksellaan, on kartoitusraportti on osakkaan omaisuutta. Osakkaan tilaama kartoitusraportti koskee ainoastaan tutkittua asuntoa, eikä sen tuloksia voi yleistää koko taloyhtiöön. Mikäli taloyhtiö tilaa kartoituksen, tulokset ovat yhtiön omaisuutta. Yhtiön teettämistä kartoituksista voi saada osviittaa, missä rakenteissa kyseisessä talossa asbestia on.

Asbestikartoittaja Aino Taitto kertoo kerrostaloja koskevan esimerkin.

– Mikäli kerrostalon huoneistossa tehdään remontti, jossa aletaan ominpäin purkamaan asbestipitoisia materiaaleja ilman asianmukaista asbestipurkutyötä, voi asbesti levitä muualle kerrostaloon esimerkiksi ilmanvaihdon kautta.

Onko kodissani asbestia?

Se selviää laadukkaasti tehdyllä kartoituksella ja laboratoriotutkimuksilla.

Kartoittajan pätevyysvaatimuksia ei virallisesti määritellä, joten palvelun tilaajan kannattaa olla tarkkana.

Osaamisen voi todentaa esimerkiksi henkilösertifikaatilla tai luotettavalla kokemuksella. Asbestikartoittajalta vaaditaan laajaa teknistä osaamista sekä ymmärrystä vanhoista rakenteista ja materiaaleista.

Myös laboratoriotutkimusten täytyy olla laadukkaita. Asbestitutkijan on osattava erottaa erilaiset materiaalit ja tunnistaa asbestikuidut . Pelkkä elektronimikroskoopin käytön hallinta ei riitä, vaan asbestitutkijalla on oltava geologinen ja mineraloginen koulutus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu